Norskutviklet designradio med gromlyd
Teknofil

Norskutviklet designradio med gromlyd

Pinell tar skrittet opp i elitedivisjonen med en nyutviklet designradio med HiFi-lyd.

– Vi har hatt suksess med Pinell Supersound, og nå bruker vi alt vi har tjent på denne til å utvikle en designradio med skikkelig HiFi-lyd, forteller Pinell-gründerTom Vedvik.

Det spesielle med disse radioene er at de kombinerer trådløs internett-radio, DAB, Dab+, FM RDS og streaming av lyd fra PC-er og andre mediesentere i hjemmenettverket.

– Utgangspunktet for Pinell Dynamic er at vi ville bygge radioen inn i en HiFi-høyttaler, i stedet for å bygge en radio, og siden sette en best mulig høyttaler inn i denne, sier Vedvik.

Skiller seg ut
Den nye radioen er designet av nordmannen Andreas Erlandsen. Displayet er plassert på toppen av radioen, mens betjeningen foregår ved hjelp av et ratt og taster på siden av det som ser ut som en enkel høyttaler. Volumrattet sitter nede på høyttalerens front. Fronten er trukket med et rødt tekstil, mens høyttalerkassen er hvit. På toppen er det en speilblank flate med innbygget display. Her er også hurtigtaster for kanalvalg.

Radioen skal være enkel å bruke, til tross for at den byr på svært mange funksjoner.– Vi har utvidet høyttalerkassen litt i høyde og dybde. Selve radioen sitter i bunnen under høyttaleren. Displayet er lett å se mens du bruker innstillingene på høyre side, sier Erlandsen. En ekstra høyttaler kan kobles til radioen for å skape stereolyd.

Erlandsen innrømmer at løsningen ikke er ideell for den som vil plassere høyttalerne inn i bokseksjonen.

– Lyden er det viktigste, og designen er slik for at det ikke skal gå på bekostning av lydkvaliteten. Nå får vi bedre plass til høyttalerelementene, forteller Erlandsen.

Ikke helt ferdig
Når Erlandsen demonstrerer Pinell Dynamic for oss blir vi overrasket over hvor god lyd den gir. Men på enkelte bassfrekvenser skurrer det litt.

– Dette er en modell vi bruker til utvikling. Det ferdige produktet vil ha tettere høyttalerkasser, og da blir skurringen borte, sier Erlandsen.

Han sier også at det vil bli mulig å kjøpe tekstilfronter med andre farger enn den signalrøde som følger med radioen.

Spesialhøyttalere
Når det gjelder lydkvaliteten er ingen ting overlatt til tilfeldighetene. Høyttalerguru Philip Richardson er hentet inn for å optimalisere lydopplevelsen. – Det er ikke vanskelig å få tak i høyttalere som lager mye lyd. Problemet er å få til en kompakt høyttaler som gjengir lyden så riktig som mulig, og som samtidig har høy ytelse, sier Richardson til teknofil.no.

Richardson trekker frem papirer som viser hvordan lydbildet i den spesialutviklede høyttaleren har endret seg i tråd med justeringer i materialvalg og utforming. For at bass og mellomtoner skal bli best mulig er det satt inn egne diskantelementer, forklarer Richardson. Så legger han ut om karboninnhold, magnetisme, stemmekveil og viktigheten av at komponentene beveger seg helt nøyaktig.– Høyttalermembranene er støpt av en spesiell masse fra New Zealand med lange og jevne fibre. Senter av høyttaleren er stabilisert med en aluminiumslegering. Domen i diskantelementet er av et silketøy som skal sikre at det ikke er ujevnheter i overflaten, sier Richardson.

Resultatet av det hele er en radio som det koster litt ekstra å produsere, men som til gjengjeld har et imponerende lydbilde.

Hvordan det endelige produktet vil bli får vi høre i november. Da kommer Pinell Dynamic i salg, med en prislapp på omtrent 2800 kroner. Vil du ha Pinell Dynamic med to høyttalere kommer radioen på omtrent 3550 kroner.

Mere i vente
Bedriften TT Micro har drevet med smått og stort innen elektronikk, og har blant annet hatt suksess med digitale promillemålere og håndfrisett med Bluetooth til bil. Men det var med Wi-Fi-radioene Pinell Supersound og Pinell Supersound II at det virkelig ble fart på omsetningen. Nå utvides porteføljen med en oppladbar versjon som kalles Pinell Explorer. I januar kommer også en kraftig stueradio som skal hete Pinell Wide.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen