Norske turister i Danmark overvåkes

Norske turister i Danmark overvåkes

Det har den siste tiden blitt innført en rekke nye antiterrorlover i Europa. Hvis du skal ut å reise vil alle dine personlige data som mobilnummer, reisemål, kredittkort, e-post og reisefølge bli forespurt og lagret i 13 år.

I Danmark har de faktisk gått et steg lengre. Der vil de også overvåke alle turistenes telefon og internettrafikk.

Les også:
-
Vil ha eget register mot nettreklame
- Facebookansatte overvåker deg
- Google leser din e-post.

Ny antiterrorlov
Den 15. september trådte Danmarks nye antiterrorlov i kraft. Fra denne dato av ble alle danske hoteller, lufthavner, campingplasser, restauranter og lystbåthavner pålagt å ha installert utstyr for å overvåke hva gjestene foretar seg på nett og telefon.

Hotellene ble også pålagt å lage et døgnbemannet kontaktpunkt som til enhver tid skal kunne bistå politiet for å avlytte din telefon.

Formålet for danske myndigheter ved en slik allmenn overvåkning er å stoppe terroranslag, men loven har møtt mye kritikk. Samtidig er det få som vil uttale seg om den nye loven og dens følger.

Legger på
Hotell Phoenix Copenhagen, en del av det danske ARP-Hansen Hotel Group, sendte i oktober ut et skriv til alle sine gjester. Skrivet advarte mot at alle hotellets telefonlinjer ville være nede store deler av dagen den 29. oktober.

- I forbindelse med den nye danske lovgivning innenfor antiterrorloven er vi blitt pålagt å oppgradere vår telefonsentral mandag den 29. oktober, står det i skrivet.


Når Teknofil kontakter hotellet for å få informasjon om hva slags endringer som har blitt gjort, er det derimot lite svar å få. Når vi sier hva henvendelsen gjelder blir telefonrøret resolutt lagt på.

Mail med samme henvendelse får vi heller ikke svar på.

Ikke svar hos ambassaden
Den danske ambassaden i Norge er heller ikke veldig taleføre om saken.

- Jeg har diskutert spørsmålet med min kollega, og det viser seg at den rette for din henvendelse må være den norske ambassade i København, som vil kunne svare på ditt spørsmål, skriver handelsråd Tine Hylleberg i mail til Teknofil.

Usikkerhet

Hos den norske ambassaden er det like lite å hente. De har ikke satt seg inn i saken og sender oss videre til det danske Justisministeriet.
Heller ikke her er de glade i å snakke om den nye loven, men de sender i det minste en mail med opplysninger om hva loven sier. Det er slett ikke lite.

Danmark ønsker ifølge lovverket en streng overvåkning av det elektroniske kommunikasjonsnettet.

- Kommersielle tilbydere av elektroniske kommunikasjonsnett eller -tjenester til sluttbrukere skal foreta registrering og oppbevaring av opplysninger om teletrafikk, som genereres eller behandles i deres nett, slik at disse opplysninger vil kunne anvendes som ledd i etterforskning og rettsforfølgning av straffbare forhold, står det i lovens første paragraf.

Dine sensitive data tas ut
Dette betyr at blant annet danske hoteller som tilbyr Internett og romtelefoner til sine gjester må logge all deres aktivitet. Her sier loven at det skal lagres data om navn og adresse på den som logger seg på Internett, når dette skjer, hvilke sider de går innom, identitet på maskinen som brukes, og hvor den befinner seg på brukstidspunktet.

Om ikke det er mulig å ha full oversikt, skal hver 500de datapakke som blir sendt opp til nett eller blir lastet ned logges. Det skal også lagres om du sender mail via hotellenes nettlinjer. Da skal både din og mottakers mailadresse lagres

Telefonavlytning
Samtidig ønsker danske myndigheter full kontroll over telefontrafikken. Ikke bare lagres det data om hvem som ringer hvem når. Hotellene er som sagt også pålagt å ha egen kontaktperson ovenfor politiet.

Dette påbudet har ført til store problemer i Danmark da plutselig 50-100 nye personer måtte sikkerhetsklareres. Ikke alle ble like glade for dette da sikkerhetsklareringen medførte at de utvalgte måtte oppgi svært sensitiv privat informasjon til arbeidsgiver.

Store hull i loven
Dette er ikke den eneste kritikken mot den nye loven. Foruten reaksjoner på personvern har også flere reagert på unyttigheten av systemet. Det er nemlig veldig lett å omgå. Biblioteker og åpne nettverk uten pålogning er også utelatt fra påbudet.

Potensielle terrorister kan derfor uten problemer planlegge fremtidige aksjoner via Internett, mens uskyldige hotellgjester er de som får lagret sensitive personlige data.

Lagrer ubrukelige opplysninger
Ifølge den danske avisen Politiken hånler danske IT-eksperter av den nye loven.

- Vi har i flere år påpekt at den nye loven er håpløs. Den opprinnelige loven kom på plass i 2002 og siden har Justisministeriet jobbet med stigende og stadig mer synlig grad av inkompetanse for å lagre data. Det er helt tydelig at de som har jobbet med dette her ikke har anelse om hva de har å gjøre med. Det er usannsynlig at de data som blir lagret kan brukes til noe som helst, sier formann i danske Prosa, Forbundet for IT-professionelle i Danmark, Peter Using, til avisen.

Han mener den nye loven kun vil ramme uvitende turister og folk som er mindre datakyndige. En terrorist som vil hente en bombeoppskrift på nett vil fortsatt kunne gjøre dette uten problemer.

Prosa har som protest laget en egen CD med oppskrift på hvordan du fortsatt kan surfe anonymt i Danmark.

Kun terrorister lurer seg unna
Den danske justisministeren, Lene Espersen, kommenterte dette selv i en kommentar på nettstedet Avisen.dk. Hun mener det nettopp kun er terroristene selv som kan ha interesse av å omgå den nye loven.

- Så langt jeg kan se er det kun en meget begrenset gruppe som kan tjene på dette. Nemlig de personer som har begått eller planlegger å begå meget alvorlig kriminalitet og som vil forsøke å skjule sine spor, kommenterer hun.

Jakt på avvikere?
Dette utsagnet er ikke Prosa enige i da de mener mange sensitive data, som ikke nødvendigvis har noe med  kriminalitet å gjøre, blir sendt over nett. Uansett er det et spørsmål om hvordan den nye loven skal kunne fange opp de terrorister som nettopp velger å unngå systemet.

Skal danske myndigheter jakte ned alle som ikke lar seg registrere?

Pass på hva du sier
Uansett kan vi slå fast at visse ting bør du unngå å uttale deg om mens du er på besøk hos danske hoteller. Mail med overskriften "Turen til Legoland var helt bombe" eller en telefon hvor du forteller din kjære at den danske kongen ser helt sprengt ut, kan fort føre til et besøk av danske sikkerhetspolitiet fra nå av.

Det er med andre ord ikke lenger bare deilig å være norsk i Danmark.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen