Norske PC-er i dataangrep

Norske PC-er i dataangrep

Annonsør­innhold
Les hele saken »
 Sikkerhetsselskapet Symantec kom i dag med sin halvårsrapport om det globale trusselbildet på internett. 

Undersøkelsen viser at nettkriminaliteten blir stadig mer profesjonell, og antall sikkerhetstrusler øker mer enn noen sinne. 

Les også: 
Beskytt deg selv og PC-en.
God og gratis antivirus.
Stortest av sikkerhetspakker.

Selv om det ikke har vært noen store virusutbrudd slik vi har sett tidligere år, blir det altså spredt mer ondsinnet kode enn noen gang tidligere. 

Årsaken til dette tilsynelatende paradokset er at hackerne ikke lenger er kvisete unggutter som sprer virus for berømmelsens skyld, men hardbarkede kriminelle. De ønsker å tjene penger, og det gjør de best uten for mye oppmerksomhet rundt sin virksomhet. 

Driver business
– Vi har lenge sett en utvikling der hackerne motiveres av økonomisk vinning i stedet for ære og berømmelse, sier sikkerhetsekspert Hans Peter Østrem i Symantec Norge. 

– Det nye i denne rapporten er at hackerne velger dette som yrkesvei og benytter strategier fra næringslivet for å nå sine mål, sier han. 

Siste halvår ble det utviklet over 200.000 nye virus, trojanere og annen fiendlig kode. Det er en økning på 185 prosent fra halvåret før. 

Norge versting
For Europa viser rapporten at Norge nå er det fjerde største opphavslandet for angrep mot datasystemer i EMEA-regionen – Europa, Midt-Østen og Afrika – opp fra femte plass i forrige halvår.
Bare USA, Storbritannia og Kina sender flere angrep mot europeiske datamaskiner. 

Ifølge Symantecs er det mye som tyder på at norske PC-er blir brukt som avsendere av uønsket e-post eller spam. Fra januar til og med juni i år sto Norge for hele 13 prosent av alle angrep mot europeiske datasystemer. 

Bruker din PC
Hackerne bruker såkalte botnet for å spre virus og spam. Et botnet er en samling av hackede pc-er som utfører oppgaver automatisk, for eksempel å sende ut spam eller virus. 

Dette er et av hackernes favorittverktøy, og din pc kan være en del av et slikt nettverk om du ikke er skikkelig beskyttet. Din maskin kan altså brukes til nettkriminalitet, uten at du er klar over det. 

Slik beskytter du deg.

Du er også målet for hackernes operasjoner. Ifølge Symantecs rapport er nå hele 99,4 prosent av alle målrettede angrep rettet mot hjemmebrukere. 

Svindler vanlige folk
Mens bedriftene i stor grad beskytter seg, forventes hjemmebrukerne ikke bare å ha mindre sikkerhet installert, de har også sannsynligvis etter hvert fått mer sensitiv informasjon lagret på datamaskinen og bruker PC-en til økonomiske transaksjoner. 

– Trusselrapporten viser at vi som vanlige databrukere har økonomisk verdi for bakmennene på flere måter, sier Østrem. 

– Ikke bare kan en hacker komme seg inn bakveien i brukerens PC og finne sensitiv informasjon som kan selges - de kan også velge å utnytte selve brukerens PC, bredbåndstilkobling og ikke minst identitet til å videresende spam uten at du blir oppmerksom på det, og til å selge denne tilgangen til andre. 

Sverige faller
Mens Norge klatrer oppover på listene, faller Sverige i denne rapporten kraftig, fra 3. til 12. plass når det gjelder andel av fiendtlig aktivitet per Internettbruker. Mens Norge scorer høyt på spam, er svenske hackere særlig aktive innenfor kapring og fjernstyring av mange PC-er samtidig i såkalte bot-nett. 

I følge Symantec kan reduksjonen i svenske kapringer her skyldes at de svenske PC-kaprerne flytter kontrollserverne sine utenlands som følge av at politi og internettoperatørene har satt større fokus på denne virksomheten. 

København er Nordens hovedstad for phishing-nettsteder, det vil si nettsteder som etterligner legitime nettsteder for å få uautorisert tilgang til brukerinformasjon som konto- og kredittkortnummer og så videre.

Dette er noen andre hovedfunn: 

• Den kriminelle virksomheten på Internet blir mer og mer kommersiell i natur og ligner tradisjonelle forretningsmodeller med angrefrist, garanti og serviceavtaler for den fiendtlige koden. 

• Kredittkort er den mest markedsførte varen på undergrunnsmarkedet. 22 prosent av alle annonser på undergrunnsserverne gjaldt kredittkort, mens bankkonti utgjorde 21 prosent. Kredittkortsopplysninger koster mellom 2,50 og 28 kroner, mens hele bankkontoopplysninger koster mellom 170 og 2.200 kroner. 

• Symantec dokumenterte 237 sårbarheter i tilleggsprogrammer til nettlesere – en betydelig økning fra 74 sårbarheter i andre halvår i fjor, og bare 34 i første halvår i 2006. 

• Den norskutviklete nettleseren Opera kommer godt ut i rapporten: Symantec dokumenterte i perioden 39 sårbarheter i Microsoft Internet Explorer, 34 i Mozilla-leserne, 25 i Apple Safari og 7 i Opera. 

• Fiendtlig kode som forsøkte å stjele kontoinformasjon for nettspill utgjorde 5 prosent av de 50 mest utbredte eksemplene på fiendtlig kode. Nettspill er på vei til å bli en av de aller mest populære internettaktivitetene, og fordi de ofte omfatter varer som kan kjøpes for ekte penger innebærer de en mulighet for økonomisk vinning for hackerne. Omsetningen i virtuelle spilleverdener anslås til 10 milliarder dollar årlig. De to mest utsatte nettspillene er World of Warcraft og Lineage. Angrepene har vanligvis til hensikt å stjele konti for videresalg. 

• I første halvår i år var 61 prosent av all e-posttrafikk spam, en liten økning fra forrige halvår hvor 59 prosent av all e-post var spam. 

• Tyveri eller tap av PC eller andre datalagringsmedia utgjorde 46 prosent av alle datahendelser som kan lede til identitetstyveri. I følge Symantecs bedriftsrapport ”IT Risk Management Report” forventer 58 prosent av alle bedrifter å oppleve et betydelig tap av data minimum hvert femte år.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen