Anmeldelse
Jon Øigarden, Mads Ousdal og Linn Stokke i Kommandør Treholt & ninjatroppen.

Norske ninjaer

Kommandør Treholt & ninjatroppen

Studio
Kino: Euforia Film
Blu-ray: Paramount Home Entertainment
Produksjonsår: 2010
Utgivelsesdato Blu-ray: 12.01.2011

Disk
Antall: 1
Type: 50 GB Blu-ray Disc
Sone: B
Lengde: 01:19:57
Kapitler: 16
Størrelse: 41,2 GB
Boks: Blue BD Case

Video
Sideforhold: 16x9 2.35:1
Originalt sideforhold: 2.35:1
Oppløsning: 1080p
Kodek: AVC

Audio
Kodek: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 2.0, norsk synstolkning
Undertekster: Dansk, engelsk, finsk, norsk, svensk


Testet med LG 50PS3000Harman/Kardon AVR255Harman/Kardon HKTS11PS3

I 1984 ble den norske diplomaten Arne Treholt arrestert og senere dømt for å ha spionert for Sovjetunionen. Denne norske filmen fra 2010 med et budsjett på nesten 18 millioner kroner tar for seg den "sanne" historien om hva som egentlig foregikk - Arne Treholt var egentlig en ninja på oppdrag for den norske stat!

Filmen

Kommandør Treholt & ninjatroppen er en merkelig film, først og fremst. Den nekter å føye seg etter tradisjonelle fortellingsteknikker og går heller sine egne veier. Konseptet er forholdsvis unikt - en av Norges mest kjente straffesaker er bakteppe i det som blir presentert som en vaskeekte ninjafilm, med action og norsk natur.

Ideen bak filmen er spennende, og derfor er det synd at fremføringen ikke alltid holder helt mål. Etter en langsom introduksjon av ninjavirksomheten til Arne Treholt, fortsetter filmen fremdeles i sin egen, spesielle sneglefart. Skurkene er portrettert som usle krek, og Treholt og hans gjeng som rettskafne riddere, men filmen får ikke til genuin spenning eller humor.

Les også: Blu-ray-utgivelser i januar

Røykskyentreene og Treholts lakoniske talemåte med sigaretten på lur er litt humreverdig på begynnelsen av filmen, men dette peket blir raskt repetitivt og mister sin slagkraft. Actionscenene er heller ikke av den mest engasjerende sorten, og ser ut til å følge den øvrige fortellerstilens avslappede holdning.

Det hjelper heller ikke at filmen fokuserer mye på Humla uten å forklare hvorfor før helt i siste sekund, eller følger hans delvis forvirrende ferd med trippelagenter og et umotivert kvinnelig innslag. Kommandør Treholt skal ha for å forsøke noe nytt, men den slappe utførelsen og mangelen på bedre humor og action gjør filmen til en litt over middels opplevelse.

Teknisk


Video

Kommandør Treholt & ninjatroppen dukker opp i 1080p/AVC med sitt opprinnelige sideforhold 2.35:1. Jeg så filmen på kino og la merke til hvordan filmskaperne forsøkte å få til et kornete, slitt, datert, tidvis uskarpt og helt klart et unikt bilde på filmen, og dette ser ut til å fått en trofast overføring til Blu-ray-formatets HD-kvalitet.

Filmen har en sterk bruk av distinkte fargepaletter - golde farger og blå nyanser dominerer i sine respektive scener og kan virke avskrekkende for de som forventer seg en mer naturalistisk presentasjon, men det er bare sånn filmen rett og slett er. I HD kan man også studere de mange kreative visuelle effektene som blir benyttet, fra Flåklypa-aktige landskap til klatring på rådhuset i Oslo.

Audio

Lyden i Kommandør Treholt og ninjatroppen dukker opp i DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1 eller Dolby Digital 2.0. Den auditive siden utmerker seg ikke på samme særskilte måte som ved den visuelle delen av filmen, med unntak av de snodige radioaktige lydene som dukker opp her og der.

Filmen har med andre ord en klar og forståelig dialog, passende retroaktige lydeffekter og en glimrende filmmusikk som blir presentert med god bass og diskant. Surround-messig er ikke filmen blant de mest spesielle, men man kan høre ulik spatial fordeling i for eksempel nattklubbscenen der ulike lyder av folk og støy får boltre seg i forskjellige lydkanaler.

Ekstramateriale

  • Commentary 1 (Norwegian) Writer/Director, Producer and Actor
  • Commentary 2 (Norwegian) Cinematographer, Sound Designer and VFS Supervisors
  • Deleted Scenes
  • Bonus Scenes
  • Featurettes
  • Galleries
  • Promo

Konklusjon

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Kommandør Treholt & ninjatroppen er en underlig film for de spesielt interesserte. Den er helt klart original og unik, men samtidig også lite engasjerende. Lyd- og bildekvaliteten på denne Blu-ray-utgivelsen later til å være en trofast gjengivelse av kilden, og må derfor sies å være meget godt. Ekstramaterialet er fyldig og inneholder mange godbiter, og derfor anbefales denne utgaven til de som likte filmen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen