Norske forfattere i digitalt format
Teknofil

Norske forfattere i digitalt format

E-bok, eller bøker i digitalt format, er fortsatt et nisjeprodukt som brukes mest i skoler og av de veldig teknologisk interesserte. Men selskapet Elittera har i dag en gladmelding til alle norske lesehester. Nå får du endelig tilgang til flere norske forfattere på digitalt format.

Planer om å tidoble antallet
Elittera har inngått en avtale med flere norske forlag for å kunne gjøre norsk skjønnlitteratur tilgjengelig for kjøp i digitalt format via nettsiden digitalbok.no. I alt 111 titler på norsk er i dag tilgjengelige. Bøkene kan du enten lese på din maskin eller overføre til et lesebrett for å kunne ta med deg på veien. Blant bøkene som i dag blir gjort tilgjengelige finner du forfattere som Ingvar Ambjørnsen, Lars Saaby Christensen, Roy Jacobsen og Karin Fossum. Elittera håer å utvide utvalget utover året.

- Vi har som målsetning å utvide utvalget med over 1000 norske titler i løpet av året, samtidig vil vi holde utvalget av engelske bøker på et akseptabelt nivå, forteller Thomas Schreiner, markedsansvarlig hos Elittera, til Teknofil.


Bøkene vil ha en prislapp på 79 kroner per bok. Til sammenligning koster billigbøker hos bokhandelen fra 89 kroner per bok.

Ikke alle er med
Schreiner har fått avtaler med de fleste norske forlag om å gjøre bøkene tilgjengelige. Aschehoug og Gyldendal har foreløpig valgt å holde sine forfattere utenfor det digitale formatet. Schreiner tror derimot de ikke vil holde seg utenfor utviklingen lenge.

- Foreløpig vil vi velge å fokusere på de som er positive til dette. Det er kun noen få forlag som ikke har blitt med og hvis de vil sitte på gjerdet må de få lov til det, men vi er i gang med samtaler også med disse, forteller han.

Det skal derimot ikke ses bort ifra at Aschehoug og Gyldendal ser på mulighetene for selv å ordne med distribusjonen av digitale bøker, men Schreiner tror det vil være uheldig for forlagene.

- Vi har jobbet med å få dette på plass over noen år nå. Om de vil sette opp et eget system så vil det ta sin tid og forlagene må i så fall regne med å tape inntekter på denne tiden, sier han.


Ikke fritt frem for pirater
På de engelske titlene som kan kjøpes er det lagt inn teknologi som medfører at videre spredning av bøene er vanskelig etter at du har kjøpt dem. På de norske titlene er det derimot ikke lagt inn noen sperrer om du ønsker å dele bøkene med andre. Men om du legger de ut til storstilt fildeling vil det kunne ha svært uheldige konsekvenser.

- På de norske titlene har vi valgt et mer brukervennlig format. Vi vil ikke hindre folk i å dele bøkene med venner og familie slik du kan med fysiske bøker. Men bøkene får både synlig og usynlig vannmerking, så hvis vi finner ditt navn i en bok som er lagt ut på for eksempel The Pirate Bay, så vil vi forfølge saken, påpeker Schreiner.

De digitale bøkene kan leses både via PC og mobiler. Men du får også kjøpt egne lesebrett som er spesialdesignet for å brukes med digitale bøker. Slike brett er ikke blant de billigste produktene på markedet. Hos Elittera koster de mellom 2.999 og 5.999 kroner. Schreiner har tidligere sagt til Teknofil at lesebrettene utvilsomt vil falle i pris når de blir en del av massemarkedet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen