(Bilde: iStock/20483350)

Norske nettsteder sprer spionprogrammer

Departementer og riksdekkende nettaviser rammet.

En rekke store og seriøse nettsider i Norge sprer virus og spionprogrammer til besøkende, og antall tilfeller er femdoblet bare i løpet av 2013. Det skriver Aftenposten.

Norske departementer er blant aktørene som er rammet, og dette skjedde etter at flere ansatte gikk inn på nettsiden til tankesmien Centre for European Policy Studies (CEPS). Via en sårbarhet i Java, ble spionprogram forsøkt lastet ned og spredt videre.

Både FN, store norske nettsider og riksdekkende nettaviser skal være rammet av denne typen angrep, som hovedsakelig går ut på at kriminelle utnytter sider som de vet interessante personer eller organisasjoner besøker ofte.

Dramatisk økning

Ifølge Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ble det oppdaget 1721 tilfeller hvor norske nettsider hadde blitt utsatt for skadelige programmer bare i første kvartal i år.

NSM vil imidlertid ikke si hvilke sider som er rammet. Nettstedene selv informerer heller ikke om kompromittering, men løser heller problemene i stillhet.

På ett år har antallet saker økt med 62 prosent, men NSM forteller at de ikke har kapasitet til å følge opp alle tilfellene. De færreste sakene blir etterforsket av politiet.

Her er en skummel toppliste du kan ta en titt på:
De 10 verste virusene opp gjennom historien »

(Kilde: Aftenposten)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen