Norske leger kvier seg for å gi alkoholikere pille-hjelp
Teknofil
(Bilde: Shutterstock)

Norske leger kvier seg for å gi alkoholikere pille-hjelp

– Mange menneskeliv kunne vært spart, hevder rusforsker.

Alkoholmisbruk er et alvorlig problem i Norge, men ifølge Forskning.no får bare 5-10 prosent behandling i Norge for denne typen problemer. Det er relativt lite, med tanke på at anslagsvis 40 prosent av de som sliter med depresjon får behandling i helsevesenet.

De fleste som får behandling for alkoholproblemer får tilbud om rådgivning, samtaleterapi eller atferds- og psykoterapi – men sjelden medikamenter. Ifølge Jørgen Gustav Bramness, professor ved Senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) ved Universitetet i Oslo (UiO), er det for dårlig.

– Mange menneskeliv kunne vært spart om vi hadde behandlet alkoholmisbruk like ofte som vi behandler depresjon, Bramness til Forskning.no. 

Finnes piller

Legemidler som Antabus og Aversan har vært på markedet i langt tid. Disse produktene gjør brukeren fysisk syk av å innta alkohol, noe som skal forhindre inntaket.

Derimot har det den siste tiden kommet nye medikamenter, som Selincro (nalmefen), Naltrexone og Campral som fungerer annerledes. Disse pillene skal isteden gjøre at suget etter alkohol dempes. Dette skal gjøre det enklere å ikke drikke alkohol – eller stoppe å drikke tidligere.

Få leger skriver ut resept

Bremness påpeker riktignok overfor Forskning.no at de ennå ikke vet nøyaktig hvor godt de nye legemidlene fungerer, men sier de har påvist en effekt, samt at det er få bivirkninger forbundet med bruken av pillene.

Han mener at grunnen til at ikke flere norske leger skriver ut resepter på slike medikamenter skyldes «uvitenhet, myter og til en viss grad moralisme». I tillegg får brukerne ikke refundert utgiftene til pillene fra folketrygden, noe som gjør dem dyre.

Leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, erkjenner overfor Forskning.no at pasienter med alkoholproblemer generelt sett ikke får god nok behandling i Norge. Hun er imidlertid ikke overbevist om at økt pillebruk nødvendigvis er løsningen, men snarere at det i noen tilfeller kan inngå som en del av behandlingsmetoden.

Få råd til å kutte ned på alkoholinntaket på helsenorge.no

Kanskje en slik dings kan være til hjelp?
Isbit sender melding når du er for full »

(Kilder: Forskning.no, Felleskatalogen, helsenorge.no)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen