Norske bedrifter ønsker smartklokker velkommen
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Norske bedrifter ønsker smartklokker velkommen

Men 2 av 3 forstår ikke risikoen, hevder sikkerhetsselskap.

I morgen, 24. april, lanseres Apple Watch i mange land – riktignok ikke i Norge foreløpig. Nå advarer sikkerhetsselskapet Trend Micro om at denne typen smartklokker kan være en åpen dør inn til sensitive data.

Selskapet har gjort en undersøkelse i europeiske land, som viser at 7 av 10 norske selskaper ønsker smartklokker velkommen på arbeidsplassen. Samtidig viser undersøkelsen at 2 av 3 bedrifter ikke forstår risikoen disse klokkene kan innebære.

– Det er vanskeligere å gjøre sikkerhetstiltak på smartklokker og lignende apparater enn på datamaskiner. Da er det opp til hver enkelt produsent å passe på at sikkerheten er ivaretatt i deres produkt, mener Thomas Ludvik Næss, administrerende direktør i Trend Micro Norge.

 Thomas Ludvik Næss, administrerende direktør i Trend Micro Norge.
Thomas Ludvik Næss, administrerende direktør i Trend Micro Norge. Foto: Trend Micro

Næss mener produsentene kan bli slepphendte med å opplyse om hva slags informasjon som samles inn eller hvor gode sikkerhetstiltakene er, siden så få bedrifter er opptatt av sikkerheten på smartklokkene.

63 prosent har opplevd datainnbrudd 

Norske bedrifter bruker ifølge Trend Micro i snitt 20 000 kroner i måneden på datakryptering for å hindre datalekkasje. Dette er halvparten av hva bedrifter i Tyskland og Frankrike bruker. I Storbritannia bruker bedrifter nesten 100 000 kroner i måneden på å forhindre datalekkasje. Bedriftene i undersøkelsen skal være noenlunde like i størrelse, får vi opplyst.

Ifølge undersøkelsen oppgir 63 prosent av norske bedrifter at de har opplevd datainnbrudd via ansattes mobiltelefoner eller andre bærbare produkter.

– Undersøkelsen avslører at datasikkerhet er langt mer prioritert i resten av Europa enn i Norge, det kan ha litt å gjøre med at nordmenn liker å tro at vi er isolerte her oppe i nord, sier Næss.

Trend Micro oppfordrer bedriftene til å finne ut hvor mye informasjon klokkene samler inn, og ta en risikovurdering basert på dette. Noen enkel løsning på sikkerhetsproblemene rundt smartklokker tror selskapet ikke det finnes. 

Skal du velge smartklokke eller smartarmbånd? Sjekk vår guide »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen