Norsk Twitter-kopi får helslakt

De to 22-åringene Magnus K. S. Andersen og Thomas Skorpen satset friskt forrige uke. Ifølge pressemelding skulle de revolusjonere sosiale nettjenester i Norge. Så langt har satsningen fått helslakt og flere mener tjenesten burde fjernes helt før Twitters advokater banker på døren.

Vil revolusjonere norsk kommunikasjon
Guttenes nye nettsted Qpsa.no er nemlig tilnærmet likt Twitter både i design og funksjonalitet. Via tjenesten kan du kjapt og enkelt fortelle dine nærmeste hva du gjør akkurat nå. Twitter har på verdensbasis fått to millioner brukere, noe som ikke er mange sammenlignet med Facebook eller Myspace, men har en kjerne som bruker tjenesten hyppig for å kommunisere med venner og resten av verden. Andersen og Skorpen mener tjenesten har stort potensial i Norge og laget derfor en egen norsk versjon.

– Vi vil revolusjonere sosiale nettverk i Norge, sier gründer Magnus Andersen, stod det å lese i pressemeldingen guttene sendte ut.

Altfor lik Twitter
Når tjenesten ble lansert var det derimot langt fra noen revolusjon guttene kunne vise frem. Derimot fikk de kraftig kritikk for at tjenesten er mistenkelig lik originalen Twitter.


Designmessig er det få forskjeller mellom Twitter og norske Qpsa.

Tjenesten ble blant annet diskutert heftig på nettsiden NRKbeta etter at den fikk oppmerksomhet på VG, og kommentatorene her var ikke nådige i sin dom.

- Vil føye meg inn i rekka over dei som meiner at dette er reint plagiat. Lite tillitsvekkande å sjå kor uorginale utviklarane har vore på designsida. Minner meg om t-skjorter som eg kan få kjøpt i Asia av merket Adihash, skriver en kommentator.

Skamløs kopi?
Bedre ble det ikke da stilarkene til sidene til Qpsa ble gransket. Den er nemlig mistenkelig lik Twitter sin originale og det kom etter hvert fram at grunnleggerne av norske QPSA har kopiert direkte fra Twitter og kun oversatt til norsk.

Dette fikk enda flere til å reagere og mange anbefalte guttene å ta ned siden før Twitters advokater banker på døren med et krav om kompensasjon for brudd på opphavsretten.


Også på Webforumet ble Qpsa diskutert. Der ble det lagt frem bevis på likheten mellom Qpsa og Twitter sine stilark.

Vil ikke ta ned siden
Siden er derimot fortsatt oppe, og guttene selv har ingen planer om å ta den ned.

- Kritikken vi har fått er i stor grad berettiget, og vi ser i ettertid at vi har gjort noen feil, sier Andersen til Teknofil.

I første rekke er det kopien av designet han da tenker på. At de har begått et brudd på opphavsretten er han ikke enig i.

- Vi har engasjert et designbyrå for å utvikle et nytt design og vil fikse opp jobber på spreng med dette, men vi regner ikke med å høre fra Twitter. Det eneste vi har gjort er å ta utgangspunkt i Twitter og byttet ut mye av deres stiler med vår egen, men lot noe stå igjen, forklarer Andersen.

Ifølge kritikere er dette ikke helt korrekt. Det hevdes at 90 prosent av grunnstilen på Qpsa er kopi av Twitters originale. Ifølge internasjonale konvensjoner er det strenge regler mot å benytte seg av andres verk på denne måten, selv om Qpsa neppe er de første som har bygd opp en nettside på denne måten.

Vil snu kritikken
Problemene for Qpsa oppstod da de gikk hardt ut i VG med sin nye tjeneste, men Andersen håper de kan få snudd kritikken til noe konstruktivt.

- Vi er unge mennesker og har gjort noen saker tidligere, men aldri noe på denne størrelsen. Vi håper nå å få snudd den kritikken vi har fått til noe positivt og vi har blant annet fått god kontakt med miljøet rundt NRKbeta, og får mye tips til det videre arbeidet derfra, forklarer han.


Qpsa er fortsatt oppe selv om flere har anbefalt grunnleggerne å ta ned siden.

Foreløpig kan trolig Andersen og Skorpen puste lettet ut, for Twitter er så langt ikke de mest aggressive på advokatfronten. Derimot har de opprettet en egen side hvor de har samlet verdens Twitter-kopier. Selv kaller de det en ære å bli kopiert. Om Skorpan og Andersen er heldige kan kanskje også de få sin plass på denne listen.


Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen