Norsk søkemotor for bøker

Søkemotorgiganten Google har en stund jobbet med en søkedatabase for bøker, samt en nedlastingstjeneste av e-bøker. Når tjenesten vil være tilgjengelig for brukerne har de foreløpig ikke sagt noe om.

Sånn sett ligger Nasjonalbiblioteket et skritt foran. De er i ferd med å digitalisere sitt materiale, og har allerede i dag lansert sin tjeneste på www.nb.no.

Ulikt materiale

Den nye tjenesten gir deg tilgang til et utvalg av digitalt materiale du tidligere måtte møte opp på biblioteket for å finne.

Nasjonalbiblioteket understreker til Aftenposten at dette kun er en start, de har foreløpig digitalisert 20 000 bøker.

Man kan lese, bla og søke i bøkene på nett side for side, og i tillegg finnes det en unik samling av annet materiale. Bilder, radioopptak, plakater, brev og avisutklipp er bare noe av det du nå får tilgang til.

Hvis du for eksempel søker på Henrik Wergeland får du opp 342 treff med digitalt innhold.

Nett er avgjørende

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein sier til Aftenposten at verdien av digitalisering på nett vanskelig kan overdrives.

- I dag oppfatter folk det som om det materialet som ikke er tilgjengelig på nett i praksis ikke finnes, sier Moe Skarstein til Aftenposten.

Siden folk allerede er kjent med søkemotoren som verktøy, har de valgt å fokusere på dette.

Opphavsrett
Det materialet som er lagt ut er såpass gammelt at det er mer enn 70 år siden opphavsmannen døde. Opphavsretten hindrer nemlig fortsatt en del materiale å havne på nettet. Biblioteket jobber nå med å lage avtaler med de som sitter på opphavsretten til ulikt materiale.

Arbeidet kan kanskje sies å være kommet ganske kort. Nasjonalbiblioteket har foreløpig digitalisert 20 000 av sine 450 000 bøker. I tillegg er det et hav av annet materiale som skal tilgjengeliggjøres.

Likevel er det skjedd mye fra i går til i dag for oss vanlige nettbrukere. Veien til nasjonalbiblioteket kan være lang, men nb.no er vesentlig lettere å finne fram til.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen