Norsk Linux i ny Motorola

Motorola Rizr Z6
Motorola Rizr Z6

Motorolas nye Motorizr Z6 ble lansert på CES-messen i Las Vegas i forrige uke. Mobilen kommer til å kjøre Linux for mobiltelefoner med en plattform kalt Qtopia på toppen, utviklet av det norske selskapet Trolltech.

- Vi er svært glad for den langsiktige avtalen vi har fått til med Motorola. Vårt forhold til Motorola er veldig viktig, og avtalen er veldig viktig for Trolltech, sier Adam Lawson, product director for Qtopia hos Trolltech til Amobil.no.

Stort i Kina
En annen av telefonene som ble presentert på CES, Motoming, bruker Qtopia og er hovedsaklig rettet mot Kina. Kina er allerede det største markedet for Linux-telefoner, noe som skyldes at landets myndigheter ønsker telefoner med åpne operativsystem. Og interessen er økende, både i Kina og resten av Asia.

Trolltech presenterte i fjor høst en ny programvarepakke kalt Greensuite, som er utviklet for Linux-systemet Qtopia Phone Edition. Løsningen med Qtopia Phone Edition og Greensuite har slått godt an allerede iløpet av få måneder, der både Motorola og japanske NEC har inngått avtaler med Trolltech.

- Qtopia bruker åpen kildekode, som er tilgjengelig for utviklere av Open Source-programvare. Menyer og brukergrensesnitt er veldig likt det på Windows Mobile og Symbian Series 60, med menyer, ikoner og lignende, Lawson til Amobil.no.

Skjermskudd av Qtopia
Skjermskudd av Qtopia

Ifølge Mobil.se skal Motorola med tiden gå fra det menysystemet produsenten bruker i dag til å bruke Linux som standard. Motorola har fått mye pepper for ikke å oppdatere menysystemet sitt, og introduksjonen av Linux i henholdsvis Motorizr Z6 og Motoming er derfor spennende nytt.

Linux er fremtiden
Og Lawson tror Linux definitivt er fremtiden.

- Jeg tror Linux har en lys fremtid. Ettersom dagens telefoner blir stadig mer som avanserte datamaskiner med internettilgang. Det at Linux benytter åpen kildekode er dessuten svært praktisk både for brukere og operatører, fortsetter Lawson.

Om Qtopia blir noe stor konkurrent til dagens Symbian og Windows Mobile, tviler ikke Lawson et sekund på.

- Mange analytikere mener at konkurransen i fremtiden vil stå mellom Linux og Windows Mobile. Symbian har så langt vært svært vellykket, men arkitekturen er gammel og Linux er langt mer fleksibelt. Vi har lenge snakket om at Linux er fremtiden, og nå tror jeg at resten av mobilverdenen følger etter. Så dette er både spennende og travle tider for oss, avslutter Lawson.

(Kilde: Digi.no, Trolltech, Mobil.se)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen