Norsk gullmedalje i undervannsfoto

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er ikke første gang Christian Skauge premieres for sine undervannsbilder. Han har tidligere utmerket seg med medaljer i både norgesmesterskap og nordisk mesterskap.

Den sjeldne kronmaneten ble motivet som Skauge gikk til tops med. Foto: Christian Skauge
Den sjeldne kronmaneten ble motivet som Skauge gikk til topps med. Foto: Christian Skauge

Det er fjerde gang konkurransen går av stabelen. I juryen sitter flere av verdens mest anerkjente undervannsfotografer, og premiene summerer seg til en verdi av 45000 dollar. Konkurransen arrangeres som innsendingskonkurranse, og i år var det nærmere 4000 bilder som kjempet om de gjeveste plasseringene

Det er ikke ofte at norske fotografer hevder seg på dette nivået i internasjonale konkurranser, og Skauge er svært fornøyd med plasseringen

- De aller fleste bildene i konkurransen kommer fra tropiske strøk med fargerike fisker. Det er flott å kunne vise at dykkingen i Norge har fantastiske motiver på lik linje med Stillehavet og andre eksotiske områder, sier Skauge.

Kronmaneten kan brenne, så det gjelder å holde litt avstand mens man fotograferer. Foto: Christian Skauge
Kronemaneten kan brenne, så det gjelder å holde litt avstand mens man fotograferer. Foto: Christian Skauge

Vinnerbildet av kronemaneten er tatt i Lurefjorden. Den er ikke noe vanlig syn for dykkere i Norge, men i korte perioder dukker den opp på dykkbar dybde nattetid. Se vinnerbildet i full størrelse og andre flotte undervannsbilder på Skauges private sider.

- I år var andre gangen jeg reiste til Vestlandet på kronemanet-safari, arrangert av Gulen dykkesenter, for å fotografere disse nydelige skapningene. De er utrolig vakre og vanskelig å finne. I år var vi heldige og kunne svømme blant store mengder av dem. Det er som å svømme rundt i en drømmeverden der man kommer til seg selv når man bryter overflaten. Dette bildet tok jeg på 30 meters dyp i fjor, og på den dybden har man ikke lang tid.

Christian Skauge fotograferer en mudderbunnsjørose ved Gulen i 2006.
Christian Skauge fotograferer en mudderbunnsjørose ved Gulen i 2006.

Skauge bruker Nikon D200 i undervannshus, med to eksterne undervannsblitser koblet til. Blitsplassering er kritisk på et slikt bilde for å unngå å lyse opp partikler i vannet. I kategorien tradisjonell makro er det ikke lov å fjerne partikler, croppe bildet eller annen manipulering. Det er derfor en kategori som henger høyt.

- Det er ekstra gøy å gjøre det bra i en kategori der evner i photoshop ikke er det avgjørende, sier Skauge, som nå gleder seg til å nyte reisepremien til Vietnam.

Norge har tidligere vist gode resultater i internasjonale konkurranser. Blant annet har Espen Rekdal og Per Eide gjentatte ganger fått gode plasseringer i VM og andre konkurranser. Norges dykkeforbund sender muligens deltakere fra Norge i år også til VM i Korea. Uttaket baserer seg på resultatet fra NM i undervannsfoto for 2008.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen