Norsk fotograf hevdet seg i internasjonal konkurranse

Ole C. Salamonsen  fikk 2. plass i Astronomy Photographer of the year 2011 i kategorien Earth and Space.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Helt siden starten i 2009 har konkurransen Astronomy Photographer of the year markert seg som en av de viktigste bilderkonkurransene for astronomi-fotografer. Konkurransen arrangeres av Royal Observatory Greenwich i England sammen med Flickr og Sky at Night Magazine. Det er totalt fire kategorier i konkurransen, men nåløyet for topp-plasseringer er veldig trangt. Derfor var det ekstra stas for Ole Christian Salomonsen fra Tromsø å få pallplassering i kategorien Earth and Space.

– Jeg husker jeg ble helt gira når nordlyset herjet denne kvelden. Jeg måtte si til meg selv: ”Kom igjen, konsentrer deg og hold hodet kaldt. Dette klarer du”. Og det gjorde jeg, forteller Salomonsen til foto.no om nordlysbildet han tok i mars i år. Den tidligere siviløkonomen som nå er fotograf hadde tatt bildet i forbildelse med en nordlysvideo han laget ved navn ”In the land of the northern lights”.

Imidlertid innrømmer Tromsøværingen at det ikke er en enkel jobb å fotografere nordlys.

Takknemlig småbarnsfar

–Det setter store krav til utstyr og etterbehandling siden fotograferingen foregår i mørket. Man skyter nemlig ofte på største blender og høyeste ISO. I tillegg er det utfordrende siden dette er en nattaktivitet. Jeg er småbarnsfar til 2 og det blir ofte lite søvn på meg. Jeg er kjempeglad jeg har en samboer som er hjelpsom og snill og lar meg holde på med dette, forteller ham.

Foruten Earth and Space-kategorien, hvor Salomonsen hevdet seg i, er det også tre andre kategorier i konkurransen. I kategorien Our Solar System er det planeter og solen i vårt solsystem som står i fokus, mens Deep Space er for bilder av galakser systemer utenfor solsystemet. I tillegg til dette er det en egen kategori for fotoentusiaster under 16 år kalt Young Astronomy Photographer of the Year. Alle vinnerne i hver kategori blir kommer automatisk med i konkurransen om Astronomy Photographer of the Year som er hovedprisen i konkurransen. Årets premie gikk til Damian Peach fra Storbritania fra kategorien Our Solar System. Han hadde tatt et imponerende bilde av planeten Jupiter.

Her er noen av vinnerbildene sammen med Salomonsens nordlysfotografi.

Til tross for at Salomonsens bilde gjorde sterkt inntrykk i konkurransen var det likevel et tyrkisk bidrag som stakk av med 1. plassen i kategorien Galactic Earth and Space-
Foto: Tunç Tezel
Til tross for at Salomonsens bilde gjorde sterkt inntrykk i konkurransen var det likevel et tyrkisk bidrag som stakk av med 1. plassen i kategorien Galactic Earth and Space- Foto: Tunç Tezel
Med dette nordlysbildet kapret tromsøværingen 2. plassen i kategorien Earth and Space.
Med dette nordlysbildet kapret tromsøværingen 2. plassen i kategorien Earth and Space.
Italieneren Marco Lorenzi vant 1. plassen i kategorien Deep Space for bildet
Italieneren Marco Lorenzi vant 1. plassen i kategorien Deep Space for bildet "Vela Supernova Remnant"
Young astronomi fotographer of the year går til fotografer under 16 år. Jathin Premjith fra India kapret denne prisen for sitt utrolige bilde av månen som han kalte for
Young astronomi fotographer of the year går til fotografer under 16 år. Jathin Premjith fra India kapret denne prisen for sitt utrolige bilde av månen som han kalte for "Lunar Eclipse and Occultation".
Til tross for mange gode kategorivinnere var det vinneren av kategorien Our Solar System som også stakk av med hovedprisen. Britiske Damian Peach vant for dette imponerende bildet av planeten Jupiter.
Til tross for mange gode kategorivinnere var det vinneren av kategorien Our Solar System som også stakk av med hovedprisen. Britiske Damian Peach vant for dette imponerende bildet av planeten Jupiter.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen