Norsk dokumentar nominert til prestisjefull pris

Annonsør­innhold
Les hele saken »

International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) anses for å være verdens viktigste dokumentarfilmfestival. Den norske dokumentarfilmen "Yodok Stories" vises neste uke i konkurranse med 15 helaftens dokumentarfilmer fra hele verden.

Høythengende visning

IDFA mottok i år 2800 dokumentarfilmer som skulle vurderes til visning. Festivalen åpner i dag og varer til og med 29. november, og i hovedprogrammet, Joris Ivens, vises neste uke 16 helaftens dokumentarfilmer fra hele verden, blant dem norske "Yodok Stories".

Det er sterke historier som blir fortalt i
Det er sterke historier som blir fortalt i "Yodok Stories".


Festivalen ble startet opp i 1988 og dette er første gang en norskprodusert dokumentarfilm vises i denne høythengende konkurransen.

- Vi har i mange år forsøkt å komme med i hovedprogrammet. Ytterst få blir tatt ut og denne konkurransen henger veldig høyt. Alvoret i filmen og dens viktighet tilsier at den bør begynne sitt internasjonale festival-liv på hovedscenen og det gjør den nå, sier produsent Torstein Grude i Piraya film via et presseskriv fra Kulturmeglerne.

Vinneren av konkurranseprogrammet kåres lørdag 29. november under avslutningen av festivalen og premien består av 12.500 Euro (cirka 110.000 NKR). Filmen vises i Amsterdam mandag 24. november.

Konsentrasjonsleire i Nord-Korea

- Å vinne Joris Ivens betyr bred oppmerksomhet for filmen blant de som kjøper dokumentarfilm. På den måten kan vi få "Yodok Stories" ut til verdens befolkning og for alvor sette saken på dagsorden, sier Grude.

Filmen følger en tidligere propagandaregissør som setter opp en musikal som omhandler konsentrasjonsleiren Yodok i Nord-Korea.
Filmen følger en tidligere propagandaregissør som setter opp en musikal som omhandler konsentrasjonsleiren Yodok i Nord-Korea.


"Yodok Stories" forteller historien om Nord-Koreas aller mørkeste hemmelighet, konsentrasjonsleirene for "klassefiender" og utgangspunktet er en tidligere propagandaregissør fra Nord-Korea. Som flyktning i Sør-Korea setter han opp en musikal som forteller den gruvekkende historien om konsentrasjonsleiren Yodok i hjemlandet, og filmen følger musikalen fram til premieren i Sør-Koreas hovedstad Seoul. Skuespillere og dansere i musikalen er alle tidligere konsentrasjonsleirfanger.

I løpet av filmen står en rekke personer fram med sine historier, mennesker som har opplevd fangenskap, tortur og sult som følge av "forbrytelser" mot sitt land. I dag er det over en kvart million nordkoreanere som befinner seg i konsentrasjonsleire og flesteparten overlever ikke oppholdet. Men som et av verdens mest lukkede land vet man svært lite om leirene i Nord-Korea.

Norsk kinopremiere

- Vi lagde denne filmen for å rette verdens øyne mot konsentrasjonsleirene i Nord-Korea som kan minne om dem nazistene skapte under andre verdenskrig. Vi håper at dette fokuset kan føre til politiske endringer i regionen. Rent konkret er det spesielt viktig at Kina slutter med sin tilbakesendelse av nordkoreanske avhoppere, da disse blir sendt direkte til konsentrasjonsleirene som straff, sier Torstein Grude.

Piraya Film AS holder til i Stavanger og har i ni år produsert politisk dokumentarfilm. "On a Tightrope" var den første Piraya Film produserte i en serie filmer om menneskerettigheter i totalitære og autoritære regimer, initiert av Rafto-stiftelsen i Bergen. "On a Tightrope" forteller historien om en gruppe foreldreløse barn ved et statlig barnehjem i Xinjiang-provinsen i Kina. Vi følger barna i over ett år og deres bestrebelser for å bli dyktige linedansere og gjennom dette skape seg en mulig fremtid.

"On a Tightrope" - Etter ni måneders intens trening blir de fleste barna fortalt at de ikke har bestått, og at de ikke får fortsette treningen. Barna snakker om frustrasjonen ved å måtte trene så hardt, bare for å finne ut etterpå at det var til ingen nytte.


"On a Tightrope" ble i sin tid vist på prestisjetunge Sundance, har vunnet en rekke priser og ble i 2006 vist i programmet World Images under IDFA. Piraya Film har tidligere besøkt IDFAs program Reflecting Images i 2004 med filmen "Tinnsoldater" som beskriver norske FN-soldaters opplevelse av Quana-massakren i Libanon.

"Yodok Stories" ble tildelt Ungdommens Dokumentarpris for beste dokumentar under Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) i oktober og får norsk kinopremiere 13. februar 2009.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen