Norsk 17-åring dømt for fildeling

En 17 år gammel gutt fra Sola sør for Stavanger er dømt til 45 dagers betinget fengsel og 4000 kroner i bot for å ha stått bak et fildelingsnettverk. Nettverket, en såkalt hub på fildelingsprogrammet DC++, hadde på det meste 2500 brukere.

17-åringen er dermed det første norske offeret for film- og musikkbransjens internasjonale kampanje mot piratkopiering.

Gutten var bare 16 år gammel da politiet slo til mot foreldrenes hjem på Sola i Rogaland i slutten av mai 2006. Tiltalen fra Jæren tingrett lød på at han hadde opprettet et nettverk for deling av opphavsbeskyttet film og musikk med 1500 brukere.

Gutten tilsto, og informerte også om at huben hadde hatt 2500 brukere på det meste. «Stavanger Dragon Hub» skal ha startet internt i en vennegjeng, men vokste raskt til å inkludere mange flere brukere.

- Min klient hadde tilstått, og skjønner at han har gjort noe galt. Reglene i åndsverkloven kriminaliserer imidlertid en hel generasjon. Nesten alle under 30 bryter åndsverkloven hver eneste dag, og min klient er blitt en syndebukk for alle som laster ned og deler musikk og film, sier 17-åringens forsvarer, advokat Tore Høyer til VG.

Retten fant guttens unge alder og at han viser oppriktig anger formildende.

(Kilde: VG Nett)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen