Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. (Bilde: ymgerman/Shutterstock.com)

Norsk kvinne kan bli tvunget til å låse opp mobilen sin med fingeravtrykk

Vil i så fall legge grunnlaget for en helt ny rettspraksis i Norge.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Samtidig som de nye, avanserte sikkerhetsløsningene gjør enhetene våre tryggere for forbrukere skaper de også hodebry for lovens lange arm. NRK skriver nå at norsk politi ønsker å tvinge en kvinne til å låse opp den låste mobilen sin med fingeravtrykk.

Kvinnen er siktet for besittelse av store mengder narkotika som politiet mener var ment for videre distribusjon. Politiet mener kvinnens mobil inneholder viktige beviser i saken, men kvinnen har nektet å låse opp mobilen.

Kan sette ny presedens

Politiet fikk tillatelse av tingsretten til å bruke makt for å åpne mobilen, og etter at kvinnen anket avgjørelsen til lagmannsretten, fikk politiet medhold også der. Som et resultat har kvinnen nå anket til Høyesterett, som nå vurderer saken.

Det skal ikke finnes noe presedens for bruk av makt til å åpne mobilen til en fengslet person. Dersom politiet får medhold i Høyesterett vil saken dermed legge grunnlaget for en helt ny rettspraksis i straffesaker. 

– Dette er viktig for oss

Politiet selv mener det er viktig at Høyesterett åpner opp for å gi politiet muligheten til å bruke makt i slike saker.

– Da får vi gjøre det som skal til for å åpne opp telefonen, som er et viktig bevis i straffesaker. Det er teknologien som har gjort at vi ikke har fått åpnet den opp. Dette er viktig for oss, sa leder for etterforskningsseksjonen i Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll Myrvoll, til NRK.

Kvinnens forsvarer har på sin side kun uttalt at det blir «interessant» å se hva som kommer ut av anken. Det er uvisst når den endelige avgjørelsen til Høyesterett vil foreligge.

Også i USA gir den gode mobilsikkerheten hodebry: Der har FBI presset på for å få lagt inn bakdører i mobiltelefoner » 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen