En norsk 31-åring er i Høyesterett dømt for datainnbrudd hos bildetjenesten Photobucket. (Bilde: iStock/19547223 )

Norsk cracker dømt i Høyesterett

Photobucket-saken får endelig avslutning.

I april 2011 ble en da 29 år gammel nordmann i tingretten dømt for datainnbrudd hos bildetjenesten Photobucket, hvor han fikk fatt i kundeopplysninger om mer enn 66 millioner brukere. Siden den gang har den nå 31 år gamle crackeren fått saken til både Borgarting lagmannsrett og Høyesterett, og nå har siste ord blitt sagt.

Høyesterett har dømt 31-åringen for forholdet, men har fastsatt en lavere bot enn den opprinnelige erstatningen på 126 000 kroner til Photobucket.

Den nedjusterte summen er nå på 82 500 kroner. Mannen ble også opprinnelig dømt til ett års fengselsstraff, hvorav tre måneder var ubetinget. Mannen må i tillegg betale minst 400 000 kroner i saksomkostninger.

Nordmenn berørt

Mannen brøt seg inn på e-postkontoer og bildedelingstjenesten Photobucket. Her lastet han ned over 66 millioner passordbeskyttede brukernavn, og over 120 000 av disse tilhørte nordmenn.

Han kombinerte passordene med registere han blant annet lastet ned fra et datingnettsted. Deretter var mannen i besittelse av privat bildemateriale fra mange tusen nordmenn.

Flere frifinnelser

31-åringen ble opprinnelig dømt til å betale 30 000 kroner i oppreisning til fem personer, som hevdet at han hadde kopiert private bilder fra datamaskinene deres. Høyesterett mener imidlertid at det ikke finnes dekning for erstatning i dette tilfellet.

Ved et annet tilfelle skaffet mannen seg privat informasjon fra en PC han skulle reparere. Ettersom han fikk lovlig tilgang til maskinen, konkluderer Høyesterett med at han ikke kan straffes.

I tillegg har retten frifunnet mannen for ovetredelse av personopplysningsloven. Han hadde ikke varslet Datatilsynet om lagringen av personopplysninger han hadde skaffet seg ulovlig, men retten mener at det finnes unntak i lovverket når det gjelder personlige og private formål.

(Kilde: NTB / Digi.no)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen