Norsk barneskoleelev fikk støt – nå kaller Apple tilbake iPad- og Mac-ladere
(Bilde: Nkom)

Norsk barneskoleelev fikk støt – nå kaller Apple tilbake iPad- og Mac-ladere

Sjekk om du bør levere tilbake din.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apple kaller nå tilbake et stort antall ladere som brukes til blant annet iPad og Mac. De sier ingenting om hvor mange ladere som er berørt – men det er snakk om ladere levert over en periode over 12 år. Dermed er det grunn til å tro at det dreier seg om millioner.

Noe av bakgrunnen for tilbakekallingen er en episode i 2015 der en norsk barneskoleelev elektrisk støt av en Apple-lader: Jeg hørte et skrik »

I 2015 reiste Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) tilsyn mot Apple, etter å ha mottatt en bekymringsmelding om at Apples ladere kunne ha en elektrisk feil. Det ble oppdaget flere tilfeller av ødelagte ladere i april 2015, skriver Nkom i en pressemelding

Apple skriver nå i en pressemelding at de berørte topinners støpseladapterne fra Apple i svært sjeldne tilfeller kan være defekte og gi elektrisk støt hvis man kommer i fysisk kontakt med dem. 

Det som kan skje i noen tilfeller er at pinnene i pluggdelen av laderen kan bli sittende igjen i kontakten. 

– Nkom er fornøyd med at Apple er føre var og tilbakekaller utstyret for å hindre potensielt farlige situasjoner, sier senioringeniør Paul-Erling Lia i Nkom. Han oppfordrer alle som har den aktuelle laderen, til å følge Apples anvisninger og få laderen byttet.

Slik sjekker du laderen din

Laderne det gjelder ble solgt med Mac og enkelte iOS-enheter mellom 2003 og 2015, og de følger også med Apple World Travel Adapter Kit. Apple kjenner til tolv tilfeller av defekte ladere på verdensbasis, og det gjelder ladere for bruk i Europa, Argentina, Australia, Brasil, New Zealand og Sør-Korea.

Apple ber nå kundene om å slutte å bruke de berørte støpseladapterne. 

For å finne ut om din adapter er berørt, tar du av den delen av adapteren som går inn i stikkontakten, og sjekker tallene eller bokstavene som befinner seg i sporet. 

Hvis du ser enten fire eller fem bokstaver/tall – eller ingen tall/tegn i det hele tatt – i sporet, har du en lader som bør byttes. De nye og trygge laderne har en trebokstavers regionkode i stedet (for eksempel EUR for Europa). 

Du finner mer informasjon om hvordan du bytter inn eventuelle berørte adaptere på denne siden.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen