Aman vil selge 3D-utskrifter i fysiske butikker
(Bilde: Aksel I. Edgar-Lund)

Aman vil selge 3D-utskrifter i fysiske butikker

Slik skal det norske 3D-nettstedet fungere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Salg av 3D-skrevne designprodukter i fysiske butikker er en del av forretningsideen til 26 år gamle Aman Mender fra Kolbotn utenfor Oslo. 

Digible.net er foreløpig i en tidlig beta. 
Digible.net er foreløpig i en tidlig beta. 

Mender lanserte nylig nettstedet Digible.net, som i utgangspunktet er en delingsplatform for 3D-design à la den populære nettsiden thingiverse.com.

Men Digible skal være noe mer enn bare enda en nettside for deling av 3D-objekter, som det finnes et utall av fra før.

Vil få butikker interessert i å selge 3D-utskrifter

Slik så noen av dingsene vi 3D-skrev på kontoret vårt. Aman Menders produkter er nok flere hakk penere enn dette.
Slik så noen av dingsene vi 3D-skrev på kontoret vårt. Aman Menders produkter er nok flere hakk penere enn dette. Foto: Aksel Edgar-Lund, Tek.no

Mender sier til Tek.no at han nå jobber med å introdusere 3D-skrivingens muligheter for handelsstanden. Slik vil han bidra til at både butikker og forbrukere kan nyttiggjøre seg av mulighetene som ligger i 3D-skriving. 

Han ser for seg at kundene kan komme inn i en butikk, og velge seg et relevant produkt i en katalog via en skjerm eller et nettbrett. På den måten trenger ikke butikken å lagerføre eller kjøpe inn store mengder av samme produkt for å holde prisen nede. Isteden produserer Digible produktet for butikken, som i sin tur selger det til kunden. 

– Det kan dreie seg om smykker, interiør og gadgets, hvor det er rom for spesialdesign og personlig tilpasning av ulike ting, sier Mender. 

– Flere butikker har allerede vist interesse for dette. Digible blir en markedsplass hvor designere kan markedsføre sine designideer. Jeg jobber nå med å få butikker interessert i å selge 3D-skrevne produkter, forklarer Mender.  

Dro til Tveita for å skaffe plast

Aman Mender startet sin første bedrift allerede på videregående skole, der han fikset PC-er for sine kunder. Han har jobbet som utvikler for andre, men den unge gründeren vil helst jobbe med egne ideer.  
Aman Mender startet sin første bedrift allerede på videregående skole, der han fikset PC-er for sine kunder. Han har jobbet som utvikler for andre, men den unge gründeren vil helst jobbe med egne ideer.   Bilde: Aksel I. Edgar-Lund

Aman Mender fikk kjennskap til 3D-skriving mens han studerte økonomi og administrasjon på universitetet. 

Han kjøpte seg et 3D-skriver kit for rundt ti tusen kroner, og startet læringsprosessen med det. Et kit er en betegnelese på en såkalt RepRap-skriver, hvor man kan lage deler til en ny 3D-skriver på nettopp en 3D-skriver. Altså en 3D-skriver som i stor grad kan reprodusere seg selv.  

– Dette var i tiden før det fantes norske nettbutikker som solgte filament. Jeg husker at jeg måtte hjem til en fyr på Tveita for å skaffe plast, ler Mender. 

Siden da har 3D-skriving tatt store steg, og tilgjengelighet og konkurranse har drevet prisene ned, og kvaliteten og utvalget opp.

– For tre år siden laget jeg en prototype på bestilling for en kunde. Jeg fikk tre og et halvt tusen kroner for jobben, og kunden var svært godt fornøyd. I dag kan man få tilsvarende jobb gjort for en adskillig rimeligere penge, sier Mender.

Lærte seg å programmere

Derfor tenker han større og på nye måter. Den entusiastiske unge mannen har fått god respons på sitt konsept etter lanseringen av Digible.net, som fremdeles er i beta. Utviklingen har han stått for selv, etter først å ha forsøkt å outsource jobben. 

– Det ble ikke noe greie på, så jeg lærte meg like godt å programmerer både PHP og Javascript på egen hånd, sier Mender.

– Jeg har fått henvendelser og støtte fra hele verden, USA, India, Sri Lanka og Sverige, for å nevne noen, sier han.

Foreløpig tjener han ikke penger på Digible, men han regner med å få på plass avtale med en butikk i løpet av noen måneder, uten at han vil røpe noe mer foreløpig. 

Vil du også prøve deg på 3D-skriving? 
Clas Ohlsons 3D-printer til 5000 er overraskende bra »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen