Hans Marius Tessem og Peggy Sandbekken Heie fra NorSIS stiller til nettmøte.

Nettmøte NorSIS og Slettmeg.no

Hans Marius Tessem og Peggy Sandbekken Heie fra NorSIS stiller til nettmøte. (Bilde: NorSIS)

Mistet kontrollen på nett? Disse hjelper deg

Ekspertene fra Slettmeg.no har svart på lesernes spørsmål.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS, står blant annet bak tjenesten Slettmeg.no. Dette er en råd- og veiledningstjeneste for de som føler seg krenket eller utsatt på nett.

Vi deler stadig mer og mer av livet vårt på nett, og da spesielt i sosiale medier. Samtidig har også flere opplevd at informasjon om en selv blir delt, uten at en selv ønsker det. Daglig hjelper tjenesten Slettmeg.no nettopp ungdom og voksne som har blitt utsatt for noe utrivelig på nett.

Torsdag klokken 13.00 stiller Hans Marius Tessem og Peggy Sandbekken Heie fra NorSIS og Slettmeg.no, opp til nettmøte her på Hardware.no, for å svare på dine spørsmål.

Hva du vil spørre om velger du selvfølgelig helt selv, og kan dreie seg om alt fra hvordan man skal beskytte seg på nett, til hva du skal gjøre om du blir utsatt for noe krenkende.

Her har du et par eksempelspørsmål du kan stille selv, eller bli inspirert av:

 • Når er det greit å publisere bilder av andre på Facebook?
 • Hvilke konsekvenser kan det ha å «henge ut» andre på sosiale medier?
 • Hva tenker arbeidsgivere om de googler navnet ditt, og ser at du har mobbet på nett?
 • Hvilke konsekvenser kan det ha om foreldre publiserer livshistorien til barna sine på nett?
 • Hva gjør jeg om jeg blir utsatt for trakasering på nett?
 • Hvordan sletter jeg profilen min i sosiale medier?
 1. Lover og regler

  Spørsmål fra Niklas.:

  Hei.

  Hva er egentlig lover/regler for når det er greit å laste opp bilder av andre på Facebook? Er det noen faktisk lover som sier at jeg ikke bør laste opp et album fra en fest/samling/sommerferien eller noe annet?

  Svar:
  Hei, det finnes lover som regulerer publisering av bilder. Åndsverkloven §45c og Lov om personopplysninger § 8. Samtykke er et nøkkelord, du kan ikke publisere bilder uten at de som er avbildet, samtykker. Unntak finner du i lovene. Husk også at samtykke kan trekkes tilbake.

  Les mer her:

  http://www.slettmeg.no/598-Bilder-pa-nett

  Hilsen oss i Slettmeg.no

  Besvart: 7. mars 2013 11:56
 2. Finne informasjon om seg selv

  Spørsmål fra Erik:

  Hei
  Etter å ha surfet på nettet i veldig mange år begynner man å lure på hvor mye informasjon som ligger der ute om seg selv. Hvilke metoder bruker dere får å grave frem informasjon på nettet? Å søke med navn er en ting, men finnes det mer effektive metoder?

  Svar:
  Hei,
  Det du kan gjøre er å endre parametrene du søker med. F.eks. kombinasjoner med fornavn, etternavn, mobilnummer og e-postadresse.

  Hilsen oss i Slettmeg.no
  Besvart: 7. mars 2013 12:03
 3. Metoder

  Spørsmål fra Heidi Klum:

  Hei!
  Hvilke metoder tar dere i bruk for å kunne slette for eksempel private bilder som har "landet" på en utenlands porno side?

  Hvor langt i deres metoder går dere?
  Går dere så langt som å "hacke" siden som har STJELT bilde fra ett menneske?

  Svar:
  Hei! Våre metoder er stort sett å søke opp alle mulige kontaktpunkter til et nettsted og deretter be brukerene om å sende epost eller ringe eier/moderator av nettstedet. Vi vil ikke hacke noen nettsider, da vil vi bevege oss inn på ulovlig adferd.

  http://www.slettmeg.no/598-Bilder-pa-nett

  Hilsen oss i Slettmeg.no
  Besvart: 7. mars 2013 12:09
 4. Deaktivering av konto.

  Spørsmål fra Matt:

  Hva er deres mening om sier som lar en person deaktivere konto, men ikke å slette? Så man ikke kan logge inn, men for andre brukere på siden virker det som brukeren bare ikke har logget inn på en stund.

  Svar:
  Hei,

  Det vi får mest henvendelser om i Slettmeg.no.er sletting av profiler. Vi mener at alle tjenester som tilbyr en bruker å opprette en profil, som hovedregel også bør la brukeren få slette denne profilen. Det finnes unntak fra dette f.eks. ytringer i debattinnlegg.

  Datatilsynet har laget en artikkel om dette hvor de diskuterer denne problemstillingen se lenken under:

  http://www.datatilsynet.no/Teknologi/Internett/Sletting-av-profilar/

  Hilsen
  Oss i Slettmeg.no
  Besvart: 7. mars 2013 12:10
 5. Eierskap

  Spørsmål fra G:

  Hvilke muligheter har man til å få slettet bilder man frivillig har lastet opp på tjenester som har klausuler om at de får eierskap til hva du poster, dersom du en gang i framtiden skulle angre deg. Tenker spesiellt på sosiale tjenester som Facebook og liknende scenario.

  Svar:
  Hei! Alle som har opprettet sosiale profiler, skal kunne slette egne bilder og innlegg, så lenge de ikke har mistet tilgang til kontoen. Hvis noen sosiale medier har klausuler på at de eier alle bilder eller innlegg og at du ikke uten videre kan slette dette selv, bør en være bevist på hva en publiserer. En bør tenke gjennom navn og adresser i slike sammenhenger.

  Med hilsen oss i Slettmeg.no
  Besvart: 7. mars 2013 12:19
 6. Skattelister

  Spørsmål fra Dbass:

  Hvis jeg googler navnet mitt, så dukker det opp ganske mange sider med skatteliste. Er det noe mulighet for meg å få skattelistene på meg fjernet uten å spørre hver enkelt nettside (Som ikke alltid er lett å få tak i med det første.)

  Svar:
  Hei,

  Det korte svaret er nei.

  Tjenesten slettmeg.no får mange forespørsler angående sletting av skattelistene fra nett. Mange blir nok skuffet over at tjenesten ikke har tilgang til, og ikke kan gi noen råd for hvordan en kan gå frem for å få til dette eller reservere seg mot denne publiseringen. Av den grunn har vi spurt Finansdepartementet om råd og informasjon vi kan gi ut til publikum angående dette.

  Les svaret de ga oss her:
  https://www.slettmeg.no/4488-Slik-fungerer-skattelistene

  Hilsen Oss i Slettmeg.no
  Besvart: 7. mars 2013 12:20
 7. Eierskap

  Spørsmål fra Hans:

  Hei,

  Hvem er det som egentlig eier det jeg deler i sosiale medier?

  Svar:
  Hei! Den som publiserer innholdet er eier av "åndsverket", men den sosiale mediekanalen eier nettstedet og rettighetene til å publisere det som er skrevet. Vilkårene for publisering av innholdet settes opp av nettstedet og bør leses nøye før en publiserer.

  Hilsen oss i Slettmeg.no
  Besvart: 7. mars 2013 12:24
 8. Jobbintervju

  Spørsmål fra Petter J.:

  Har dere egentlig opplevd at noen kontakter dere for å få bilder og annet slettet, etter f.eks et jobbintervju der sjefen har funnet pinlige ting? Er det egentlig noe som faktisk skjer?

  Svar:
  Hei! Vi har flere henvendelser fra personer som har akutt behov for å fjerne bilder eller artikler på nettet, pga jobbsøking. I de fleste saker får vi til enten sletting eller anonymisering/avindeksering av artiklene.

  Hilsen oss i Slettmeg.no
  Besvart: 7. mars 2013 12:41
 9. Mor og far deler bilder

  Spørsmål fra Ida:

  Hei, Jeg ser ofte på Facebook at foreldre deler veldig mange bilder og info om ungene sine, alt fra ultralydbilder til ungene blir flere år gammle. Er dette egentlig greit? Kan det ha noen konsekvenser?

  Svar:
  Hei,
  Det man må huske på ved å publisere bilder av egne barn, er at disse kan benyttes til f.eks. mobbing ved en senere anledning. Det er ikke sikkert at en ungdom synes det er ok, at det ligger nakne babybilder på nett.
  Det kom et tillegg til Lov om personopplysninger i 2012, som sier noe om barns rettigheter, jfr FNs barnekonvensjon. § 11 nytt tredje ledd lyder:
  Personopplysninger som gjelder barn skal ikke behandles på en måte som er uforsvarlig av hensyn til barnets beste.

  Les mer:
  http://www.slettmeg.no/8931-Bilete-av-barn-paa-nett
  http://www.datatilsynet.no/Sektor/Skole-barn-unge/Bilder-av-barn-pa-nett/

  Hilsen oss i Slettmeg.no
  Besvart: 7. mars 2013 12:41
 10. Midler

  Spørsmål fra Robin:

  Da NorSIS tok over driften av slettmeg.no fra Datatilsynet var det et uttalt ønske fra Rigmor Aasrud at Facebook, Google, Microsoft m.fl. skulle betale for deler av tjenesten. Hvorfor gjør de ikke det i dag?

  Hvordan kan dere forsvare å gjøre grovarbeidet for disse selskapene når de ikke engang vil hjelpe sine brukere på egen hånd?

  Hvor får dere midler til å drive tjenesten? Hva har dere måttet gi avkall på for å utvide den som dere har gjort?

  Svar:
  Hei,

  Det som er viktig for oss er at vi kan tilby en gratis tjeneste for de som blir krenket på nett. Vi mener dette er svært viktig uansett. Finansiering er selvfølgelig noe vi jobber med hver dag. Pr i dag er det NorSIS som i hovedsak finansierer tjenesten av egne midler.

  Hilsen oss i Slettmeg.no

  Besvart: 7. mars 2013 14:11

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen