Norges beste venneløsning?

Norges beste venneløsning?

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Hvor vanskelig kan det være, tenker du kanskje, å sette seg ned med kalkulatoren og finne ut hvilken av de for tiden så omtalte venneløsningene som er den billigste for forbrukerne?

For oss ble kalkulatorøvelsen nok et møte med kløktige bransjefolks elegante ignorering av pedagogikkens grunnregler.

Les også:

- Ring gratis til halve Norge
- Satser på tekstgale ungdommer
- Ring gratis til 1,2 millioner

Slik gjorde vi
For det skal ikke være enkelt å finne den beste løsningen. Nyansesymfonien i produktutvalget er så nennsomt komponert, at forbehold og forenklinger må forekomme når journalistene setter seg ned på jakt etter fasitsvaret.

Vi har sammenlignet Telenor FriVenner, NetCom Venner, Tele2 Kompis og Chess Friends.

Mens to av dem er vanlige abonnementer, er de to andre tilleggstjenester som kommer i tillegg til abonnementet. Der hvor det er snakk om en tjeneste, har vi kombinert denne med det billigste abonnementet fra den aktuelle operatøren.

Det ”billigste abonnement” definerer vi som det som koster gjennomsnittbrukeren minst, slik dette kommer fram av Post- og teletilsynets tall. I snitt snakket Ola og Kari Nordmann i løpet av første halvår i år 148 minutter i mobilen hver måned. De foretok 82 utgående samtaler og sendte 92 tekstmeldinger per måned.

Regnestykket

Alle venneproduktene har til felles at de tilbyr brukeren å ringe gratis til alle eller de fleste av kundene av operatøren man selv benytter. Altså kan det umiddelbart fremstå som mer forlokkende å gå for Telenors løsning enn for Chess sin, noe vi i reklamen ser at Telenor vet å utnytte. Vi har eliminert denne antakelsen, eller rettere sagt konkretisert den, ved å korrigere tallene for selskapenes markedsandel.

Regnestykket blir som følger: Månedsavgift + månedlig samtaleutgift basert på markedsandel + akkumulert, månedlig startavgift (korrigert for markedsandel om nødvendig) + prisen på månedlig SMS-antall (korrigert for markedsandel om nødvendig).

Og taperen er…

Vi har endt opp med en oversikt som gir følgende uttrykk for prisbildet:
  • NetCom Venner i kombinasjon med SmartTalk: 200 kroner per måned.
  • Chess Friends i kombinasjon med ChessTouch: 203 kroner per måned.
  • Tele2 Kompis: 204 kroner per måned.
  • Telenor FriVenner: 225 kroner per måned.
Hvor nøyaktig er så dette? Vi tror det er nøyaktig nok. Men kanskje er det mulig å komme fram til én krones forskjell her og der, litt avhengig av hvorvidt man tar med desimalene eller runder av til nærmeste hele tall når man beregner selskapenes markedsandeler.

Kan man utrope en vinner i en prissammenligning hvor fire kroner skiller de tre billigste selskapene, og hvor det innrømmes at vanlig avrunding kan gi en ekstra krone her og en krone mindre der? Det er ikke godt å si.

Men vi kan med god samvittighet tegne hale på grisen og kåre Telenor til taperen. For storebror er igjen dyrest, stikk i strid med hva markedsføringen av FriVenner antyder.

Nei-nei-nei

Resultatet av tabloidiseringen gir selvsagt informasjonsavdelingene og andre forståsegpåere anledning til å riste oppgitt på hodet og ytre noen ”nei-nei-nei”, akkompagnert av himling med øynene og tankefulle rynker fra håndleddene og opp.

Det synes vi er helt greit; vi verken kan eller vil gjøre alle til lags i en og samme artikkel. Her er det for eksempel ikke tatt høyde for MMS-priser, subsidiering av telefoner eller kombinasjonsmuligheter med familieløsninger. Vi har kort og godt isolert vennetilbudene og lagt dem under mikroskopet.

Billigere alternativer

La oss så avslutte med å sette det hele i perspektiv: Gjennomsnittbrukeren skal ikke benytte seg av vennetjenestene i det hele tatt. Han eller hun tjener på å bruke Ipea Hades, OneCall Faktura, Nutel Killbill Inkludert , Tele2 Champion eller Ventelo Rocky – i den rekkefølgen.

Tele2 Champion, ja. De fire store som vi her har testet har nemlig selv abonnementer som er billigere enn venneløsningene de tilbyr. NetCom SmartTalk, ChessTouch, Tele2 Champion og Telenor FriHet er alle billigere enn venneproduktene fra de samme aktørene.

Hørte vi noen si "luringer"?

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen