(Bilde: iStock,13847604)

Norges nye piratlov er rett rundt hjørnet

Laster du ned ulovlig, kan informasjon om deg utleveres til piratjegere.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I et høringsnotat fra regjeringen legges det frem forslag til at private aktører, som film- og musikkindustrien, skal få en lovfestet rett til å samle inn IP-adresser i sin jakt på nettpirater. I tillegg foreslås det at domstolene kan pålegge internettleverandører å utlevere opplysninger om sine kunder til disse, samt å stenge nettsider som The Pirate Bay.

Dette henger sammen med at åndsverkloven er under behandling, og Kulturdepartementet sendte ut notatet i mai 2011. Svarfristen var 30. september samme år, og siden den gang har det vært stille rundt de foreslåtte endringene.

Gisle Hannemyr sier utkast til piratlov kan komme neste uke.
Gisle Hannemyr sier utkast til piratlov kan komme neste uke.Foto: Eline Vedel

Nå har arbeidet gått fremover i stillhet i snart halvannet år. Tidligere har Kulturdepartementet kommunisert at et lovforslag ville komme nå i januar, og nå ser det ut som dette var nære ved å stemme.

Kan komme neste uke

– Vanligvis velorienterte kilder sier at det vil komme et forslag for Stortinget neste uke, om endringer i åndsverksloven, forteller Gisle Hannemyr.

Han er IT-ekspert, personvernentusiast og lektor ved institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, og har tidligere stilt seg kritisk til EUs datalagringsdirektiv – og særlig den delen han kaller «Lex Simonsen».

Dette navnet tar han fra Advokatfirmaet Simonsen, som i flere år hadde konsesjon fra Datatilsynet til å samle inn IP-adresser i sin piratjakt. Det er noe som Kulturdepartementet legger opp til at flere skal få lov til, og aller helst uten å trenge konsesjon.

Oppdatering: Her kan du lese en gjennomgang av hva forslaget, som det fremkommer i høringen, innebærer.

Kulturdepartementet vil hverken bekrefte eller avkrefte når lovforslaget kommer.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen