Norge kan unngå overvåkning

Forrige uke holdt Teknologirådet, IKT-Norge, Datatilsynet og partiet Venstre åpent møte om de omstridte Datalagringsdirektivet.

Professor i europarett, Finn Arnesen, redegjorde da for hvordan Norge kan unngå å implementere dette direktivet.

Han mener Irland kan sitte på nøkkelen.

Les alt om Datalagringsdirektivet her
.

Stortingsflertall for veto
De siste dagene har flere politiske partier kommet på banen og slått fast at de vil legge ned veto mot det omstridte EU-direktivet.

SV, FRP, Venstre og SP har slått seg sammen i felles front mot en omfattende overvåkning av norsk tele- og internettrafikk.

Med KRF på laget vil det kunne bli flertall for et slikt veto.

Men et slikt veto vil ikke bli lagt ned uten følger. Hvordan EU vil reagere er uvisst, men om Irland får det som de vil vil kan Norge slippe unna direktivet uten problemer.

Er direktivet EØS-relevant?
Ifølge professor Finn Arnesen er det nemlig et omstridt spørsmål om direktivet i sin helhet er EØS-relevant. Regjeringen i Irland mener nettopp at det ikke er dette, i så fall vil det ikke være noe krav for Norge å implementere direktivet.

Irland har klagd saken in for EU-domstolen. Utfallet av denne saken vil vi derimot ikke se på lang tid ennå.

- Behandlingen i EU-domstolen vil utvilsomt ta tid. Trolig vil vi neppe se noen avklaring her med det første, muligens ikke før neste år, forklarte Arnesen til forsamlingen på møtet.


Finn Arnesen, professor i europarett ved Universitetet i Oslo.

Irland ligger godt an
Personlig, uten å ha satt seg dypt inn i saken, tror han Irland har en meget god sak. Om Norge vil unngå Datalagringsdirektivet gjør de smart i å avvente dommen.

- Intuitivt ser det ut som Irland har en sekk med gode argumenter. Dette handler om å regulere tilbud innenfor nasjonale grenser, så det ser ut som om Irland har en svært god sak. Jeg vil tenke at det uansett er fornuftig å avvente situasjonen til det foreligger dom i EU-domstolen, påpekte Arnesen.

Seier gir ingen garanti
Likevel gir en slik dom i Irlands favør, ingen garanti for at Datalagringsdirektivet ikke vil bli implementert. Om EU virkelig ønsker direktivet, så vil de utvilsomt søke nye løsninger mener Arnesen.

- Hvis det er slik at direktivet blir underkjent i EU-domstolen fordi det er gal hjemmel, så vil du da få en ny vurdering om direktivet går under andre hjemler, forklarte han.

Om EU da for eksempel mener Datalagringsdirektivet ligger innunder Schengen-avtalen vil Norge ha få muligheter til å unngå direktivet. Om vi legger ned veto mot direktivet som en følge av EØS-avtalen vil neppe EØS bli oppløst av den grunn.

Om vi derimot legger ned veto om et direktiv innunder Schengen-avtalen vil det kunne medføre helt andre konsekvenser.

Beste strategi er å vente
Arnesen selv er ikke i tvil om hva han mener er den beste strategien om politikerne virkelig ønsker å unngå direktivet.

- I så fall er det beste Norge kan gjøre å ikke foreta seg noen ting, men heller avvente dom i EU-domstolen, understreket han.

Les også:
Politikerne gjør helomvending.

- Du må betale for å overvåkes.

Staten vil unngå overvåkning.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen