Norge kan få ny 3G-operatør

Per i dag har vi to 3G-operatører i Norge, nemlig Telenor og Netcom. Men nå kan situasjonen bli en ganske annen, siden det nå åpnes for en fjerde 3G-operatør her i landet. I går utlyste nemlig Samferdselsdepartementet en ny 3G-konsesjon i Norge.

Konsesjonen gir eieren rettigheter og plikt til å opprette og drifte et nytt 3G-nett i Norge. I følge konsesjonskravene må eieren av konsesjonen sørge for å dekke 30 prosent av landets befolkning innen seks år.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete ser de åpenbare fordelene ved å få en ny 3G-aktør inn på det norske mobilmarkedet.

- Flere tilbydere i mobilmarkedet kan gi oss bedre og billigere tjenester og eventuelt bedre mobildekning i større deler av landet, sier hun i en pressemelding.

Mens konsesjonene i første runde ble gjenstand for en såkalt skjønnhetskonkurranse, der mynsighetene valgte ut aktører etter poltisike kritierier, skal denfjerde konsesjonen utlyses etter auksjonsprinsippet, skriver IT-avisen.

Det betyr rett og slett at den operatøren som betaler mest, får konsesjonen.

3 drøyer og drøyer
Selv om vi bare har to 3G-operatører i Norge i dag, er den tredje konsesjonen også kjøpt. Den er det operatøren 3 som eier. Men siden selskapet kjøpte konsesjonen i 2003, har det vært stille fra den kanten.

I januar i år kom det frem at 3 har store økonomiske problemer i Skandinavia, noe som utsetter selskapets planer for Norge. Før det blir aktuelt å fokusere på Norge, må 3 fullføre byggingen av sine 3G-nett i Sverige og Danmark.

I følge konsesjonskravene er 3 nødt til å bygge ut 3G-nettet sitt i Norge innen 19 september i 2009. Gjør de ikke det, kan selskapet risikere å få dagbøter, slik Netcom gjorde da de ble forsinket i byggingen av 3G-nettet sitt. Du kan lese mer om 3s norske planer i saken "Må 3 droppe Norge?"

I tillegg til de vanlige 3G-operatørene, har vi også ICE, som spesialiserer seg på å gi 3G-dekning til distriktene gjennom den gamle NMT450-nettet. Du kan lese mer om ICE i saken "Nordisk Mobiltelefon blir til ICE".

Foreløpig har det ikke meldt seg noen villige kjøpere til den fjerde 3G-lisensen som ble utlyst av Samferdselsdepartementet i går.

(Kilder: IT-avisen, Hegnar, Aftenbladet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen