Norge i verdenstoppen på retur

Kast mobilen din i en slik boks, og gjør verden hele tre tjenester. (Foto: Einar Eriksen)
Kast mobilen din i en slik boks, og gjør verden hele tre tjenester. (Foto: Einar Eriksen)

Australere ansees ofte som miljøbevisste. Men når det gjelder resirkulering av mobiltelefoner feiler det australske folket.

Kun tre prosent av mobilene i Australia leveres nemlig til resirkulering.

Det selges årlig åtte millioner mobiltelefoner i Australia hvert år, og den jevne innbygger skifter ut mobilen sin etter mellom 18 og 24 måneder. Men det er tydelig at den gamle mobilen som oftest blir liggende i skuffen hjemme, eller kastet i søpla.

Ros Read, som jobber med resirkulering i Australia, sier at det likevel ikke er så mange som kaster mobilen sin på feil måte.

- En undersøkelse vi har gjort, viser at fire av ti personer har to mobiler eller flere. Mobilbrukerne vil gjerne beholde sin gamle telefon som en backup, sier Read til ABC News. Hun sier også at 30 prosent av mobilene folk kvitter seg med, blir resirkulert på riktig måte.

Mye bedre i Norge
Ifølge Elretur, resirkulerer vi nordmenn 73 prosent av all småelektronikk. Under småelektronikk kommer også alt fra fasttelefoner til hårtørrere og barbermaskiner. Et eget tall for mobiltelefoner var vi ikke istand til å finne.

Her hjemme er alle mobilbutikker pliktige til å ta imot telefoner fra alle som leverer. Kampanjer der hver mobil gir 50 kroner til en god sak, for eksempel til oppbygging av Sri Lanka etter flodbølgekatastrofen, har også vært vanlig. Dermed bidrar du ikke bare til miljøet når du leverer inn mobilen, og det gir deg enda større grunn til å resirkulere.

Derfor er resirkulering viktig
Mobilene inneholder en rekke stoffer som ikke bør havne blant restavfallet. Tungmetaller som tilsettes elektroniske kretser under produksjon er den største årsaken.

- Det er lovpålagt at all E-avfall gjenvinnes, og slik elektronikk bør ikke komme på avveie. Resirkulering er viktig både for at tungmetallene kan gjenvinnes og fordi feildestruksjon kan føre til andre skadelige stoffer, sier Christine Løvvik, miljøingeniør i Elretur.

På verdenstoppen

- I Norge ligger vi på verdenstoppen i gjenvinning. Så vi er flinke, men kan selvsagt bli flinkere, sier Løvvik.

(Kilder: ABC News)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen