Norge får nytt GSM-nett

Etter flere års drakamp mellom Telenor og Teletopia gikk Robert Hercz i Teletopia for noen måneder siden ut og lovet et nytt norsk mobilnett innen slutten av 2003. Nettet skulle dekke stor-Oslo og ha frekvensen 1800 Mhz. Teletopia kunne nylig melde at nettet er ferdig, men ennå ikke finjustert. Dermed har Norge fått sitt tredje GSM-nett, som også er det første med frekvensen 1800 Mhz.

Det hele startet med at Teletopia ble dannet i 1994 som Norges fjerde teleoperatør. Selskapet har siden den gang levert teletjenester til flere selskap inntil de mot millenniet bestemte seg for å bli en teleoperatør i direkte konkurranse med Telenor og NetCom. Selskapet planla å leie plass i Telenor sitt nett, for så å kunne tilby billigere ringepriser. Dette nektet Telenor og har siden dengang har selskapet gjort alt for å torpedere den lille konkurrenten.

I 2001 snappet Teletopias Robert Hercz konsesjonen for utbygging av GSM 1800-nettet rett foran nesen på de andre operatørene. Siden da har det vært relativt stille inntil Teletopia nylig gikk ut og sa at de planla å bygge nettet rundt Oslo, i samarbeid med Ericsson og Nextel. Nettet vil ha alle muligheter som dagens eksisterende nett har. Med andre ord vil Teletopia kunne tilby SMS, MMS og GPRS.

Selv om nettet står klart er det enkelte ting som må avklares før nettet kan taes i bruk. Blant annet må Teletopia skaffe seg en roaming-avtale med en landsdekkende teleoperatør, slik at folk som benytter seg av Teletopias nett kan ringe også når de befinner seg utenfor GSM 1800-nettet. Hittil har Telenor vært avventende, til tross for at selskapet er pålagt å samarbeide med Teletopia.

Trolig må Teletilsynet gripe inn for å sikre at Telenor og Teletopia samarbeider, og at 1800-nettet kommer i bruk. Når selve nettet er klart for bruk er dermed ikke sikkert, men Hercz selv sier at nettet er klart før vinteren.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen