– 
Norge taper teknologi-kampen

–  Norge taper teknologi-kampen

Anerkjent britisk kommentator langer ut mot mangel på IT-gründervilje.

På det anerkjente nettstedet Techcrunch langer den europeiske redaktøren, Mike Butcher, ut mot norsk teknologibransje, politikk og Innovasjon Norge. Selv har han blant annet blitt kåret til en av de hundre største britiske innovatørene i Internetts tiår.

– Lar Norge sine teknologi-oppstartselskaper stå ute i kulda? lyder tittelen på kommentaren.

– Land som Sverige, Finland og til og med lille Danmark løfter jevnlig mer enn de veier, og har produsert globale selskaper som Spotify, Rovio, Tradeshift og Everbread. Men det er ett land igjen som virker bemerkelsesverdig tilfreds med å ikke engasjere i nærheten av så mange i det globale teknologimarkedet, og det er Norge, skriver han.

– Tross i et verdenskjent utdanningssystem, sosial støtte og høy livskvalitet, ser det ut som om Norge taper kampen for å bli med det globale teknologiløpet, skriver han og peker til en EU-rapport fra tidligere i år. Der kom faktisk Sverige best ut, med Tyskland, Danmark og Finland følgende etter. Norge lå i samme bolke som Hellas, Tsjekkia, Ungarn og Slovakia.

Du kan lese kommentaren i sin helhet her.

Flere kunne hatt suksess

Butcher trekker frem flere eksempler på hvorfor han mener det er slik. Skatteregimet her til lands blir nevnt, som han mener ikke støtter folk som vil ta risikoer og tunge utdanninger, når de like gjerne kan få en trygg jobb ved å bli snekker. At nordmenn har det så bra som vi har det i Norge, er en faktor som hindrer oss i å ta risikoer, skriver han.

Nettleseren Opera, som ble startet allerede i 1994, nevnes som ett av prosjektene som burde vært større enn det er.

Norske Hanna Aase er intervjuet i saken. Hun har grunnlagt Toveis Media, og ønsker nå å starte et selskap som heter Wonderloop. Tanken bak det nye prosjektet er å øke folks sjanse for å møte den rette personen de kan gjøre forretning med, et konsept som flere har fått fotfeste med i USA. Hun fikk ikke støtte fra Innovasjon Norge, fordi ideen hennes var for ambisiøs.

– Det er ingen velkjente inkubasjonsprogrammer i Norge. Det virker som det er null apetitt for teknologiselskaper i oppstartsfasen, som trenger støtte for å vokse og hvis de skal lykkes, sier Aase.

– Myndighetene vet hva de må gjøre, og de har gitt Innovasjon Norge veldig mye penger, men det blir kontrollert av mennesker som har liten kunnskap om teknologioppstarter, sier hun.

Buther peker videre til at Siri, talefunksjonen som ble solgt til Apple for (trolig) 200 millioner dollar, like gjerne kunne vært laget i Norge. Grunnleggeren Dag Kittlaus er halvt Norsk, og jobbet for Telenor før han flyttet til USA og laget Siri.

Til E24 har Kittlaus tidligere uttalt at myndighetene må legge til rette for at det skapes et Silicon Valley i Norge, helst i nærheten av flyplassen på Gardermoen.

– Spørsmålet er, er det noen i Innovasjon Norge som hører etter, spør Butcher.

Ikke alle kjenner seg igjen

Etter at saken ble publisert mandag har en rekke nordmenn kommentert artikkelen. Flere har påpekt at sine prosjekt har fått hjelp og støtte, og at bildet av Norge og Innovasjon Norge ikke nødvendigvis er så dystert som Butcher former det.

– Det er mange grunner til at Norge ligger bak, men Innovasjon Norge er ikke en av dem! Innovasjon Norge har teknologi som et hovedfokusområde. Når jeg startet Bipper for noen år tilbake gikk ikke det første møtet jeg hadde med Innovasjon Norge så bra. Fra deres ståsted var jeg ikke klar, og i retrospek hadde de rett, skriver Silje Vallestad, grunnleggeren av Bipper.

– Innovasjon Norge er ikke problemet, men de er heller ikke løsningen, skriver Johan.

– Innovasjon Norge er ikke et fond som investerer, de gir lån basert på kriterier satt av politikerne. Jeg har møtt flere som har hatt gode forhold med organisasjonen, skriver Frode.

– Problemet er ikke Innovasjon Norge eller mangelen på lignende initiativer. Det er folket. Nordmenn er tilfreds med livet, og vi vet at hvis vi feiler så blir vi plukket opp av systemet og livet vårt blir mer enn komfortabelt nok til å starte på nytt, skriver Daniel.

Du kan lese kommentaren og innleggene i sin helhet her.

Din mening

Hva mener du? Er det for vanskelig og er det for lite vilje til å starte et teknologiselskap i Norge? Eller har du kanskje en gladhistorie der du kanskje har fått støtte, hjelp og har lykkes? Del gjerne dine tanker og erfaringer i forumtråden under.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen