Venstreleder Trine Skei Grande og SV-leder Audun Lysbakken er begge mer enn klare for en omkamp om EUs datalagringsdirektiv. (Bilde: Varg Aamo, Hardware.no)

Norge må ikke innføre DLD, men regjeringen vil likevel

Møter nå motstand fra begge blokkene i norsk politikk.

Hardware.no/Oslo: Det stormer videre rundt EUs datalagringsdirektiv, DLD. Direktivet, som omhandler overvåking av all elektronisk kommunikasjon, har blitt kalt grunnlovsstridig av flere lands rettsinstanser, EU-domstolens generaladvokat mener det er ulovlig, og Island fortsetter å nekte å innføre direktivet. Dette siste punktet er faktisk svært relevant for Norge, ettersom vi ikke er pliktige å tilpasse oss EU sine regelverk hvis ikke alle andre EØS-land – deriblant Island – gjør det samme.

Med dette som bakteppe ønsker nå både Venstre og Sosialistisk Venstreparti å ta opp kampen for å hindre direktivet i å bli en del av norsk lov. I dag brukte representanter fra de to partiene spørretimen på Stortinget til å utfordre flere av regjeringens medlemmer på overvåkningen, etter et møte med representanter fra blant annet IKT-Norge, Digitalt Personvern, Norsk Redaktørforening, Piratpartiet, Miljøpartiet De Grønne og en rekke andre organisasjoner som ser på direktivet med skepsis.

Les også: FrP snur; nekter å kjempe mot datalagringsdirektivet »

– Samles mot DLD på tvers av blokkene

Trine Skei Grande, Venstre.
Trine Skei Grande, Venstre.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Noen av temaene i dagens DLD-spørsmål handlet om hva regjeringen tenker om at Island altså ikke vil innføre direktivet, og om det ikke kunne være lurt å vente med å starte innføringen til EU-domstolen blir ferdig å behandle om det er for inntrengende.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (17)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen