Nordmenn vil ikke overvåkes

Datatilsynet har fullført sin personvernsundersøkelse for 2008. Et av de viktigste temaene for årets undersøkelse var det planlagte datalagringsdirektivet. Undersøkelsen viser en sterk skepsis blant nordmenn til overvåkning av uskyldige.

Kritiske til overvåkning
Undersøkelsen viser at 38 prosent mener det er urimelig å lagre opplysninger om tele- og nettbruken til personer som ikke er mistenkt, eller har gjort noe galt. 20 prosent ser derimot ikke noe problem ved dette. Blant de som viser minst skepsis mot overvåkning er det et flertall av mennesker over 60 år. Samtidig er det et stort flertall av personer under 30 år som stiller seg midt på treet i forhold til dette spørsmålet.


Et flertall nordmenn mener planene for datalagringsdirektivet er urimelige.

Samtidig et flertall på 30 prosent sikre på at informasjonen som blir lagret vil bli misbrukt. 17 prosent har sterk tro på at informasjonen vil bli ivaretatt uten problemer.

Vil ikke lagre brevdata
Derimot er det et soleklart flertall av den norske befolkningen som ikke vil ha lignende lagring for normale postforsendelser. Hele 73 prosent er helt uenige i at det skal lagres informasjon om hvem som sender hverandre vanlige brev.


Nordmenn flest er meget kritisk til lagring av data om avsender og mottaker ved vanlig brevforsendelser.

Ifølge undersøkelsen er det likevel få nordmenn som er klar over at deres tele- og nettbruk kan bli overvåket i nærmeste fremtid. Kun et svakt flertall, 52 prosent, har hørt om direktivet. 46 prosent har aldri hørt om direktivet og 2 prosent oppgir at de er usikre om de har hørt om EUs planer.

Kritiske menn
Menn er de som er mest skeptiske til direktivet i Norge. I alt mener 47 prosent av de forespurte i Datatilsynets undersøkelse at direktivet ikke bør innføres. Av mennene var det 52 prosent som var sterkt imot en slik lovendring. Derimot var det totalt 28 prosent som gjerne vil ha direktivet implementert i norsk lov. Av kvinnene var det 29 prosent av de spurte som gikk inn for dette mot 26 prosent av mennene.


Et flertall nordmenn vil ikke ha direktivet implementert i Norge.

- Ut fra våre tall er det ikke noe som tyder på at datalagringsdirektivet har bred støtte ute blant folk. Det er også interessant å se den tydelige uviljen mot registrering av tilsvarende opplysninger om "gammeldagse" brev. Det er ikke stor saklig forskjell på å registrere hvem som ringer eller sender e-post til hverandre, og å registrere hvem som skriver brev til hverandre. Kanskje det er forskjell på hvilke inngrep vi aksepterer i den håndgripelige verden og i den elektroniske?, sier Stian D, Kringlebotn, rådgiver i Datatilsynet, ifølge personvernsrapporten.

Frykter ikke terror
Personvernsundersøkelsen viser også at nordmenn er skeptiske til publisering av offentlige brev til privatpersoner på nett, at vi har liten tillit til at bankansatte, nettleverandører og ansatte i teleselskapet ikke snoker i våre personlige data.

Undersøkelsen viser også at vi frykter trafikkulykker i langt høyere grad enn terror.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen