Nordmenn trege på bredbånd
Teknofil

Nordmenn trege på bredbånd

- Det norske folk er overraskende lite interessert i topphastigheter. Selv om kapasitetstilbudet er høyt, er det svak etterspørsel etter høyere kapasitet, sier direktør i Post- og teletilsynet, Willy Jensen.
 
På en pressekonferanse i dag presenterte han tall fra en rapport om Norges bredbåndskapasitet.
 
Bruker man en grense på 640 Kbit/s har 98.8 prosent av det norske folk tilgang på bredbånd. Plusser man på muligheten for mobilt bredbånd, nærmer tilbudet seg 100 prosent.


 
- Det er skuffende at 32 prosent av det norske folk ikke har bredbånd i det hele tatt, sier Jensen.
 
Best og verst
Det norske folks gjennomsnittshastighet på bredbånd ligger på 4 Mbit/s. Hele 83 prosent har tilgang på 8 Mbit/s, men bare 8 prosent kjøper denne hastigheten.
 
Jensen lurer på om årsaken til at så få velger høye bredbåndshastigheter er høye priser, eller om det rett og slett skyldes at folk ikke føler at de har behov for det.
 
Rapporten viser at det er ved høye hastigheter forskjellene mellom fylkenes tilbud virkelig kommer frem. Sogn og Fjordane, Oppland, Hedmark og Finnmark har ingen tilbud om bredbåndshastigheter på over 25 Mbit/s.


 
Oslo og Rogaland ligger på topp både når det gjelder tilgjengelig båndbredde og antall tilbydere å velge mellom. Troms er fylket med færrest tilbydere.
 
I Sogn og Fjordane og Oppland er det flest som ikke har noe bredbåndstilbud i det hele tatt.
 
Dårligst i Norden
Sammenlignet med nabolandene kommer vi dårligere ut enn både Sverige og Danmark. Norge ligger hele 20 prosent bak når det gjelder bredbåndsdekning med 2 Mbit/s.  
 
- Det er ikke mye statspenger som går til bredbånd i Norge. I Finland bruker man til sammenligning betydelige midler for å få kabel til mindre plasser, og på Island går man fra gård til gård for å sikre alle god bredbåndsforbindelse. Her i Norge er det stort sett markedet som rår, og man kan spørre seg om staten burde gått inn med kapital også her, sier Jensen.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen