Nordmenn gir bort lønnsfesten

Nigeriasvindel er etter hvert et velkjent fenomen for den som følger med. I en innboks dukker det jevnlig opp beskjeder om store summer som kan hentes ut fra afrikanske land, eller svimlende gevinster i britiske lotteri. Det eneste du må gjøre for å få ut pengene er å betale inn et lite beløp for å få tilgang til enorm rikdom. Selvfølgelig er det hele bløff og de som blir lurt ender opp med å betale stadig større summer i jakten på rikdom. Resultatet er tom pengekasse og skjegget i postkassen. Likevel er det stadig flere nordmenn som lar seg lure.


Via E-post loves nordmenn tilgang til store beløp. Alt de må gjøre er å gi bort litt av lønnsfesten. Pengene ser de aldri igjen.

Gir stadig større summer
Anne Dybo ved Økokrim er ekspert på økonomisk bedrageri. Hun ser ingen lys i tunellen som tilsier at nordmenn blir klokere på dette området. Stadig nye personer lar seg lure, og beløpene vi gir fra oss blir stadig større.

- Det er vanskelig for oss å fastslå det eksakte beløpet som går ut, men trenden hittil i år tilsier at det vil gå mer penger ut av Norge enn i fjor. Det er tydelig at jo mer penger nordmenn har mellom hendene, jo mer velger vi å gi fra oss, forklarer hun til Teknofil.

I fjor ga vi fra oss over 100 millioner kroner til slikt bedrageri. Det er slett ikke småpenger for nordmenn som kjemper for stadig høyere lønn.


Nordmenn gir bort stadig større summer i bytte mot falske løfter per mail.

Her i landet er det spesielt skjulte skatter i Afrika, villige damer og lotterigevinster som lokker. Drømmen om å bli rik eller finne seg en partener er tydeligvis større enn fornuften.

Lærer ikke
På tross av at både Økokrim og andre stadig har vært ute i media og advart mot slik svindel, stopper det ikke folk fra å gi bort sparepengene.

- Vi må jevnlig ut og advare mot denne typen svindel, det er tydelig at folk ikke er villige til å lære. Det er fortsatt de klassiske metodene for bedrageri som går igjen. Blant annet har vi et pågående tilfelle hvor nordmenn sender penger til et fond i Afrika, hvor de blir lovet store summer tilbake. Vi har advart om at dette er bedrageri og at når pengene først er sendt ut er de tapt for alltid. Likevel fortsetter de å sende stadig nye summer. Grådigheten er tydeligvis sterkere enn fornuften, sier Dybo.

Økokrim går i disse dager og advarer på ny nordmenn mot bedrageri i ferien. Feriepengene gir oss store summer som bedragere utvilsomt vil ha en del av. Økokrim vil heller anbefale at du bruker pengene på deg selv enn å gi de bort til svindlere.


Med en egen annonse i Washington Post har Nigerianske myndigheter tidligere advart mot bedragere. Likevel er det mange som lar seg lure, på tross av bedre vitende.

Alle typer mennesker bedras
Selv om du skulle tro det, så er det slett ikke folk som ikke kjenner til denne typen bedrageri, eller som har lite omgang med E-post, som går i baret. Det er helt umulig å forutsi hvem som går på limpinnen.

- Dette er snakk om alle typer mennesker. At du er kjent med bedragernes metoder er ingen garanti, når fristelsen blir for stor ser vi at mange lar seg lure, sier Dybo til slutt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen