Nordmenn frykter mobilstråling

Nordmenn frykter mobilstråling

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hele 6 av 10 som har deltatt i Mobilen.nos undersøkelse om strålefrykt, svarer at de tror stråling fra mobiltelefonen er skadelig for helsa. Bare 3 av 10 føler seg trygge på at de kan bruke mobilen uten å pådra seg skader.

Vi skal ikke påberope oss at dette er noen vitenskapelig undersøkelse, men tendensen er like vel klar. Av de 574 som har svart er det oppsiktsvekkende nok bare 178, eller 31 prosent, som varer at de ikke tror mobilstråling er farlig.

Tallene viser at strålefrykt er et problem produsentene må ta på alvor uavhengig av om faren er reell. 

Følger krav
Erik Sandsmark i Sony Ericsson er vant til å få spørsmål fra mobilbrukere som er bekymret for mobilstråling. Han sier selskapet ikke kan gjøre annet enn å henvise til undersøkelser fra offentlige instanser, og at disse ikke har påvist noen skadevirkninger som følge av mobilstråling. – Vi retter oss etter de krav som stilles fra WHO (Verdens Helseorganisasjon) og EU-kommisjonen. Alle våre mobiltelefoner ligger godt innenfor grenseverdiene, sier Sandsmark. 

God margin
- Retningslinjene fra ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) er basert på standarder utviklet av uavhengige vitenskapelige organisasjoner gjennom periodisk og grundig evaluering av vitenskapelige studier. I retningslinjene er det inkludert en betydelig sikkerhetsmargin for å sikre at ingen utsettes for fare, uavhengig av alder og helse, opplyser Nokia. 

Informasjonssjef i Nokia, Anna Svensson, sier til Mobilen.no at Nokia samarbeider med de øvrige produsentene og ulike lands mobiloperatører om å finansiere uavhengig forskning. – Det har vært forsket på dette området i så lang tid som 50-60 år, og det er aldri funnet noen kobling mellom mobilstråling og helseskader, sier hun. Den samme konklusjonen er myndighetene kommet frem til, sier Svensson.

Tjener på frykt
Men det er altså bare 3 av 10 som tror på mobilprodusentene og myndighetenes forsikringer. En av årsakene er at ingen vitenskapelige undersøkelser kan si noe om langtidsvirkninger som følge av mobilstråling. Vi har rett og slett ikke brukt mobiltelefoner lenge nok til at det lar seg undersøke.

Det finnes også de som tjener penger på vår frykt for stråling. Du kan nå kjøpe bukser med innsydd strålingsskjold i lommene, dingser til å klistre på telefonen for å dempe stråling, og sågar en lue med stråledempende øreklaffer. Stadig publiseres undersøkelser som skal underbygge påstander om at mobilstråling gir kreft, celleforandringer i hjernen, konsentrasjonsvansker og andre mer eller mindre alvorlige bivirkninger. 

Konspirasjonsteorier
Flere går langt i å antyde at mobilprodusentene produserer egne forskningsresultater for å føre forbrukerne bak lyset, slik tobakksindustrien skal ha gjort. Det har ført til at myndighetene i fere land har valgt å gjøre sine egne undersøkelser, uten å finne indisier på at mobilstråling er skadelig.

Vi har gått gjennom SAR-verdiene for de mest populære mobiltelefonene. Her er de fem som gir minst stråling (høyeste tillatte verdi er 2,0): 

Stråler minst:
LG Chocolate                       0,084
Sony Ericsson Z600           0,16
Samsung X700                   0,19
Nokia N90                            0,29
Nokia 9300i                         0,29

Og disse fem stråler mest:
Motorola L6                         1,33
Motorola L2                         1,33
Sony Ericsson Z610i         1,26
Sony Ericsson W600i       1,26
Sony Ericsson W300i       1,20

Ønsker du å sjekke SAR-verdien på din egen telefon har tyske Bundesamt für Strahlenschutz en omfattende oversikt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen