Ossi Korpela følger med fra Nokia til Microsoft Devices Scandinavia.
Ossi Korpela følger med fra Nokia til Microsoft Devices Scandinavia.

– Nordmenn vil heller ha Windows enn Android

Microsofts mobilsjef holder stø kurs.

Ossi Korpela blir sjef for Microsoft Devices Scandinavia. Han hadde samme jobb da selskapet het Nokia. På spørsmål om hvilke endringer vi kan forvente etter eierskiftet, svarer Korpela at alt vil fortsette som før.

Han varsler med andre ord ingen ny giv for Windows Phone i kjølvannet av overtakelsen.

– Selskapet vil ha de samme oppgavene og de samme utfordringene som det hadde under Nokia. Men som del av Microsoft blir vi også del av et større økosystem, sier Korpela.

Det handler ikke bare om telefoner og apper

Microsoft Devices handler ikke bare om mobiltelefoner og apper, men om hvordan dette knyttes sammen med nettbrett, Xbox-er og PC-er via skytjenester.

– Konkurrentene satser stort sett på mobiler og apper, mens vår måte å gjøre mobilen til en sømløs del av andre systemer vil komme så vel forbrukere som businessmarkedet til gode. Her er vi i en unik posisjon. Mange bedrifter utforsker Windows, og det er ikke unaturlig. Antakelig har rundt 90 prosent allerede et forhold til programvare fra Microsoft, gjennom tjenester som Exchange, Lync, Sharepoint og de andre systemene våre. Windows-mobiler gir de beste forutsetningene for å ta ut produktivitetsgevinsten, og det på telefoner som ikke koster med enn 1300 kroner, sier Korpela.

På tvers av plattformer

Under Build-konferansen i april i år gjorde Microsoft det klart at de vil jobbe for at applikasjoner som utvikles for mobil også skal kunne kjøres på andre plattformer. I dag kan apper skrevet for Windows Phone ikke uten videre kjøres på nettbrett med Windows RT, eller på PC-er med Windows 8.1.

Korpela sier Microsoft fokuserer på å få mange til å bruke Windows Phone, slik at det også blir mer interessant for utviklerne å lage Windows-apper. I tillegg må det bli enklere å gjenbruke kode når du utvikler for forskjellige plattformer. Ifølge Korpela er Netflix på mobil og Netflix på brett 80 prosent samme kode.

Underminerer eget OS med billigere alternativ

Korpela tror Nordmenn vil sette pris på Nokia Lumia 630 fra Microsoft fordi den er både billig og funksjonsrik.
Korpela tror Nordmenn vil sette pris på Nokia Lumia 630 fra Microsoft fordi den er både billig og funksjonsrik.Foto: Nokia

Hvis målet er å øke volumet på Windows-mobiler, hvorfor velger Microsoft Devices å bruke Android fremfor Windows Phone på mobiler som skal selges i store volumer i de såkalte vekstmarkedene?

– Ja, vi har en platform der Android-apper virker. Det er ikke Android som sådan, men basert på Android, og det har vært en suksess i vekstmarkedene. Vi er ikke sikre på om vi vil selge disse telefonene i Skandinavia, sier Korpela. Han vrir seg litt i stolen, og visert tydelig at det ikke er dette han ønsker å snakke om.

Du vil ikke snakke om dette?

– Haha. Våre analyser viser at nordmenn heller vil ha Windows Phone. Det er det som er en «match made in heaven».

Flere forskjeller

Men det er ikke bare mangelen på apper som skiller Windows Phone-plattformen fra Apples iOS og Google Android. Apple har Apple-TV, Google har Chrome Stick, mens Microsoft vil ha deg til å investere i en kostbar spillkonsoll for å koble sammen mobil- og TV-verdenen. Microsoft har heller ikke klart å tilpasse Bing til det norske markedet.

Microsoft jobber med å gjøre Bing mer relevant også i Norge, men Korpela kan ikke si noe om fremdriften i dette arbeidet. Han minner om at de fleste andre tjenestene, som B2B-tjenestene og Here Maps (kart,  navigasjon og offentlig kommunikasjon), er godt tilpasset det lokale markedet.

Microsoft Devices konkurrerer med andre mobilprodusenter. Samtidig er det et mål for Microsoft å få flere til å bruke operativsystemet Windows Phone. Men den tidligere Nokia-direktøren har ingen motforestillinger mot å slippe konkurrentene til på plattformen. Det betyr ikke at det blir en mindre bit på hver, men at kaka blir større, sier Korpela.

Bruker mer penger på markedsføring

Microsoft har økt ressursene de bruker på markedsføring i Norge de siste seks månedene, og kommer til å fortsette å gjøre dette. Selskapet vil satse både i business- og i forbrukermarkedet, og satser på å øke markedsandelen prosent for prosent. Hvor stor markedsandelen er i dag vil Korpela ikke ut med.

Les også: Microsoft har lansert enda en Android-mobil

 

 

 

 

 

 

 

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen