Nordmann tiltalt for fildeling

Alternativ tekst mangler

En 16-åring fra Stavanger er nylig tiltalt for å drive et ulovlig fildelingsnettverk med 1500 brukere. Film-og platebransjen krever et sekssifret beløp i erstatning, noe foreldrene til gutten risikerer å måtte betale.

Advokat Magnus Strau Vyrje uttaler til Dagbladet at foreldrene ikke kan kreves for et slikt beløp, og viser til skadeerstatningsloven §1-2, der det heter at foreldre kun kan kreves for inntil 5000 kroner "for hver enkelt skadevolding".

For at foreldrene skal kunne kreves for mer, må det påvises at foreldrene har opptrådt uaktsomt. Dersom domstolene generelt skulle komme til at det er uaktsomt at foreldrene ikke vet hva en 16-åring gjør på internett, er det banebrytende, mener Stray Vyrje.

Vyrje mener videre at plate- og filmbransjen er fullstendig urealistiske i sine påstander om erstatning, blant annet fordi de baserer beregningene på at de som laster ned, ellers ville betalt full pris. I virkeligheten er det mer sammensatt, mener Vyrje.

Advokat Andreas Galtung mener gutten blir dømt dersom bevisene er tilstrekkelige. Spørsmålet er bare hvor mye ressurser man skal bruke på å forfølge fildelerne, og hvor mye erstatning man kan få.

(Kilder: Digi.no, Dagbladet)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen