Nordmann i verdenstoppen på å donere datakraft til forskning
(Bilde: Stian Andersen)

Nordmann i verdenstoppen på å donere datakraft til forskning

Stian Andersens solide bidrag har ført Team Hardware opp til 6. plass i verden.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ved å installere en spesiell programvare på din egen PC kan du donere ledig prosessorkapasitet til nyttige formål, som for eksempel forskning på sykdom eller hjelpe forskerne med å lete etter liv i verdensrommet.

Men selv om du egentlig ikke trenger mer enn en vanlig PC for å bidra, har konkurranseinstinktet – og ønsket om å hjelpe – virkelig tatt av for noen.

Andersen sin massive Folding-rigg. Lurer du på hvor stort det er, kan vi røpe at det er et tradisjonelt kabinett som ligger flatt på toppen.
Andersen sin massive Folding-rigg. Lurer du på hvor stort det er, kan vi røpe at det er et tradisjonelt kabinett som ligger flatt på toppen. Foto: «War» / Stian Andersen

Nordmannen Stian Andersen, som kaller seg «War», har brukt flere hundre tusen kroner av egen lomme på å investere i datautstyr. Det gjør at han nå er den andre personen i verden som har passert fem milliarder poeng i Stanford University-prosjektet Folding@Home.

Innen året er omme vil Andersen antagelig gå inn på listen med verdens største enkeltstående bidrag og ligge som nummer to på verdensrankingen – etter «anonymous», hvor sistnevnte representerer alle som deltar uten egen bruker-ID.

I verdenstoppen

Andersen forteller til Tek.no at han fikk interesse for det han kaller «foldemiljøet» i en tråd på Diskusjon.no i 2006. 

– Det å donere datakraft for forskning på sykdom var noe som appellerte veldig.

Han er nå den største bidragsyteren i laget Hardware.no som ble startet i mars 2004 av noen entusiaster som leste Hardware.no (nå Tek.no) og som ønsket å bruke datamaskinene sine til noe nyttig. 

Team Hardware.no har passert 25 milliarder poeng.
Team Hardware.no har passert 25 milliarder poeng.

Team Hardware.no er nå på sjette plass i verden, med mer enn 25 milliarder poeng – hårfint bak laget til overclockers.com. 

Største posten på familiebudsjettet

Andersen begynte i 2006 med en enslig PC på soverommet, og i 2012 hadde han 12 PC-er. 

– Etter at sikringene gikk daglig så fikk jeg valget: kona eller PC-ene. Innimellom savner jeg henne, forteller Andersen. 

Vi er ikke helt sikre på om han spøker eller ikke.

– Det er ikke til å legge skjul på at dette blir den største posten på familiebudsjettet for min del. Men for min del handler det om prioriteringer. Jeg fikk ikke hytte og båt, men jeg hjelper til med det jeg kan, nemlig det å gjøre jorden litt bedre enn vi fant den og det er det vi har satt som et livslangt mål, avslutter han.

Vil du også la PC-en din bidra til forskning?
Les vår guide: Slik kommer du igang med folding@home »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen