Test

Nordisk Mobiltelefon

Det er kun kort tid igjen før Nordisk Mobiltelefon (NMT) åpner et helt nytt mobilnett i Norge. Til nå har Netcom og Telenor vært de eneste operatørene med tredjegenerasjons mobilnett, men nå kommer det altså en ny konkurrent på banen.

Mens Netcom og Telenor først og fremst har bygget ut 3G-nettene sine i byer, har NMT festet blikket sitt et helt annet sted; ute i de norske distriktene. Operatøren har satset på en annen teknologi enn sine konkurrenter, som gjør det mulig å dekke et mye større geografisk område enn det man kan med et vanlig 3G-nett.

NMT har da også en helt annen type kunder i sikte. I første omgang skal nemlig ikke nettet brukes til mobilsamtaler, men kun til å levere bredbånd til datamaskiner. Målet er å nå ut til de norske bygdene. Her er det ennå store hull i bredbåndsdekningen, der det er for dyrt og upraktisk å bygge ut ADSL og kabel-teknologi. NMT tror at det å levere bredbånd gjennom luften skal være en mer levedyktig og praktisk løsning.

Teknologien som skal ta opp kampen med ISDN-modemet heter CDMA, og brukes blant annet i mobilnettene i land som Japan og Sør-Korea. Frekvensen som brukes er 450 MHz, som også ble brukt i det første norske mobilnettet, NMT450. (Det betyr selvfølgelig ikke at du kan bruke en gammel NMT450-telefon i dagens nettverk)

Fordelene med NMTs løsning er ikke bare at den når ut i grisgrendte strøk. NMT lover også at nettet deres vil gi hastigheter på over det dobbelte av vanlig 3G. Det alene er et argument i rett favør for den som skal ha mobilt bredbånd til datamaskinen sin.

Det er likevel ikke bare fordeler med CDMA. Kapasiteten vil nemlig bli mye lavere i forhold til UMTS og GSM, noe som betyr at hastigheten går ned hvis mange brukere er tilkoblet samme sentral på samme tidspunkt. NMT har derfor måttet skru opp prisene for å sikre inntjeningen sin, som vi kommer tilbake til.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen