Nordic Light trosser AP

Foto: Abid Katib
Foto: Abid Katib

Nordic Light har ikke vært en fotofestival fri for kontroverser de siste årene, og det ser ut til å holde stikk også for årets festival. For litt siden kunne vi melde om at utstillingen med bilder fra Gaza ville bli noe amputert på grunn av at Associated Press nektet festivalen å vise en del av bildene.

Nå viser det seg at Nordic Light allikevel vil vise de bildene AP har rettighetene til, og som de nekter Nordic Light å inkludere i utstillingen. Det er i skrivende stund usikkert hvilke konsekvenser dette eventuelt vil få for festivalen.

Utstillingen "Point of no return" er allerede på veggen og åpen for publikum på Nordic Light. Kurator er Stuart Franklin, som avviser den tidligere kritikken om at bildene eller teksten som følger dem skal være kontroversielle. Ifølge Franklin var det bare noen få mennesker i Associated Press sitt New York-kontor som reagerte på teksten. Han fortalte videre at 99.9% av tilbakemeldingene på utstillingen var positive. AP har på sin side brutt alt samarbeid med Franklin som en følge av konflikten.

- Å trosse loven for å vise hvordan en nasjon behandler de svake i en krigssituasjon er svært modig gjort av Nordic Light, spesielt med tanke på at utstillingen er støttet økonomisk av det offentlige, som også er inne på eiersiden i festivalen. Det må imidlertid også kunne sies å være betenkelig at et nyhetsbyrå som AP forsøker å nekte dem det, selv om de formelt og juridisk har rettighetene til bildene, uttaler Akams fagredaktør Erik Faarlund.

- Fotografene selv mener i følge Franklin at bildene deres bør vises i utstillingen, og da blir det naturlige spørsmålet om det er APs frykt for represalier som ligger bak forbudet, og ikke et nyhetsbyrås ønske om å formidle nyheter og informasjon på en nøytral måte, slik AP hevder i sin pressemelding, fortsetter han. "Et nyhetsbyrå som besitter unike bilder fra en konflikt som beviselig har gått så til de grader ut over sivilbefolkningen som Gaza-krigen gjorde, må kunne sies å ha en moralsk plikt til å se nøye på begge parters handlinger, og da spesielt de siviles lidelser som følge av dem".

Foto: Mohammed Abed
Foto: Mohammed Abed

Pressemeldingen vi nettopp har mottatt fra Nordic Light lyder som følger:

”Point of No Return” blir vist i Kristiansund slik som den ble vist på Noorderlicht-festivalen i Nederland.

Utstillingen ”Point of No Return” er satt sammen av bilder som 11 palestinske fotografer tok under den 22 dager lange konflikten på Gazastripen, julen 2008. Det er fotografen Stuart Franklin som er kurator for utstillingen.

Nyhetsbyrået Assosiated Press (AP) krever at fotofestivalen bare viser deler av utstillingen. Noen av fotografene som var på Gazastripen var der på oppdrag for AP. Det er disse bildene AP ikke ønsker at Nordic Light viser.

- Vi har bestemt oss for å henge opp hele utstillingen som vi fikk fra Nederland, sier kunstnerisk leder Morten Krogvold i Nordic Light.

- Vi har tross alt ytringsfrihet og den ønsker vi å forfekte. En skulle tro at nyhetsbyrået AP står for samme linje.

Nordic Light bøyde unna for kravet fra AP da de startet å henge opp bildene.

- Bildene som ble hengt opp på veggen ropte ”feiginger” imot oss. Vi måtte bare henge dem opp, sier Krogvold.

- Jeg kan ikke skjønne at et av verdens største pressebyråer kan mene at vi skal amputere denne utstillingen. Dette er et av de viktigste dokumentene i fotografiens historie. Det er et vitnesbyrd vi har plikt til å vise i ytringsfrihetens navn. Det regner vi med at AP er enige i, sier Morten Krogvold i Nordic Light International Festival of Photography.

Les også: Gaza-utstilling sensurert

Les også: Intervju med Stuart Franklin: Kjærlighet og besettelse

Les også: Photocamp 2009

Les også: NLE 2010: Programmet er klart - nesten

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen