Nordic Light i hardt vær

Fotografen Oddleiv Apneseth har trukket seg fra Nordic Light. Foto: Frank Hesjedal. Gjengitt med velvillig tillatelse.
Fotografen Oddleiv Apneseth har trukket seg fra Nordic Light. Foto: Frank Hesjedal. Gjengitt med velvillig tillatelse.

Den kjente fotografen Oddleiv Apneseth har trukket seg fra Nordic Light, på bakgrunn av det han selv mener er en urimelig kontrakt.

I kontraktforslaget var det beskrevet at Apneseth ikke kunne vise verket "Jølster" andre steder i Norge innefor en tidsperiode på ett år. Dette var estimert fra oktober 2010 til oktober 2011.

Les også: På plass på Nordic Light

Det var spesielt dette punktet som fikk fotografen til å reagere, og han har forklart til fotojournalisten.no at dette var grunnlaget for hvorfor han trakk seg fra utstillingen:

- Jeg ble helt forskrekket over kontraktforslaget. At jeg ikke skulle stille ut andre steder i forkant av Nordic Light kan jeg forstå, men at jeg ikke kan stille ut andre steder i etterkant går utover mine næringsinteresser som frilanser. Under de omstendighetene trakk jeg meg fra utstillingen.

Apneseth forsøkte først å få til et kompromiss, slik at han kunne vise bildene sine både på et foredrag på Trondheim dokumentarfestival i tillegg til Nordic Light. Da dette ikke var mulig, valgte han Nordic Light framfor Trondheim. Dette var imidlertid før Apneseth hadde sett kontrakten, og på bakgrunn av den valgte han dermed å trekke seg fra Nordic Light.

Fra juni til desember vises "Jølster" på Preus fotomuseum i Horten istedenfor.

Bilde fra Nordic Lights hjemmeside.
Bilde fra Nordic Lights hjemmeside.

Les også: Gavepakke til Nordic Light

I tillegg til den urimelige kontrakten, er Apneseth også frustert over det han kaller "dårlig behandling": - Jeg håper ikke de behandler andre norske fotografer på samme måte som meg. Jeg følte at jeg som norsk fotograf stilte i en B- eller C-klasse, og måtte krype for å være med på Nordic Light, forteller han.

Apneseth er ikke den eneste fotografen som har reagert på Nordic Lights kontrakt og behandling. Han får støtte fra fotografen Jock Sturges, som tidligere har besøkt den kjente festivalen. Etter at han selv traff Apneseth sendte han et brev til Anne Lise Flavik, daglig leder og programsjef for Nordic Light, hvor han beskriver blant annet følgende om kontrakten: "I have never encountered anything like this and no artist I know would or should tolerate it."

En annen som også støtter seg bak de to fotografene, er Kjersti Solberg Monsen. Hun er daglig leder av Forbundet Frie Fotografer, og påpeker at man ikke kan forlange slik eksklusivitet uten å kompensere for det økonomiske tapet man risikerer ved å ikke kunne stille ut verkene sine andre steder.

På den andre siden forklarer Anne Lise Flavik at alle fotografene får samme betingelser, og poengterer at det er fotografenes eget valg om de vil stille ut på Nordic Light eller ikke. Dette valget har Apneseth tatt stilling til, og hvis du ønsker å se "Jølster" må du ta turen til Horten istedenfor Kristiansund.

Les også: Vee Speers på Nordic Light

Kilder:
www.fotojournalisten.no
www.foto.no
www.fotografi.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen