Nordic Light 2008

Nordic Light har på svært kort tid etablert seg som ikke bare norges viktigste fotohappening, men har i tillegg utviklet til å bli en stor og viktig festival også i internasjonal målestokk. Det er tydelig at de lokale kristiansunderne som tok initiativet til festivalen og gjør det daglige arbeidet med arrangementet i samarbeid med Morten Krogvold og hans agent Anne Lise Flavik har vært en gylden kombinasjon. Festivalen nyter godt av de sistnevntes store kontaktnett, og det er hovedsaklig dette som er årsaken til at festivalen gang på gang makter å tiltrekke seg storheter innen foto.

Magnum-fotografer har nærmest stått i kø på de tidligere festivalene, og årets Nordic Light er intet unntak. Den eneste norske Magnum-fotografen, Jonas Bendiksen kommer, og det gjør også den legendariske krigsfotografen Don McCullin. Sistnevnte er en fotostorhet av dimensjoner, og som gjennom sine reportasjer om de fattigste og dårligst stilte i samfunnet, samt sine bilder fra mange av verdens verste konfliktområder, har ettertrykkelig etablert sin plass i fotohistorien. Å få ham som gjest til en fotofestival i Norge er intet mindre enn et kupp!

Foto: Arne Nævra / Shell Wildlife Photographer of the Year
Foto: Arne Nævra / Shell Wildlife Photographer of the Year

Men det stopper ikke der. Andre store navn har også takket ja til å delta, som for eksempel Jock Sturges, en kontroversiell amerikansk aktfotograf, og vår egen Arne Nævra, som for ikke lenge siden ble hedret i Shell Wildlife Photographer of the Year for dette bildet av en isbjørn.

Det unike med Nordic Light er at man ønsker interaksjon mellom æresgjestene og de vanlige dødelige deltagerne. Vi har tidligere priset NLE for å være en festival blottet for primadonnanykker, men det ble likevel litt småtendenser i fjor, men dette hører til unntakene, og denne holdningen er i følge Morten Krogvold, festivalens kunstneriske leder kilden til festivalens suksess. Deltagere og gjester inspirerer hverandre og ved ikke å drive rovdrift på gjestene unngår man at de tappes for energi og føler de hele tiden må gi og gi. Resultatet er en festival som føles som en slags aktiv ferie for både gjester og betalende deltagere, og dette er noe av det som gjør Nordic Light så attraktiv for alle parter.

Nordic Light har tidligere vært holdt tidlig om høsten, men dette har ikke alltid vært ideelt med tanke på skolestart og ferieavvikling, så i år er festivalen flyttet til begynnelsen av mai, nærmere bestemt 1-7.

På fjorårets festival ble det for øvrig satt besøksrekord med hele 20 000 besøkende fordelt på 10 dager, 25 utstillinger og nesten 70 arrangementer.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen