Nordens største synker

Fallet kom på tross av en klart stigende omsetning. Omsetningen steg med 5,2 prosent til 20,8 milliarder svenske kroner.

Dårlig mottatt
Regnskapet ble ikke godt mottatt av analytikerne, som mener at TeliaSonera ikke tjener så mye penger som de burde.

- Resultatet var en stor skuffelse. Den underliggende inntjeningen er mye dårligere enn ventet, og det er naturlig at aksjekursen har sunket, sier en analytiker til nyhetsbyrået Direkt.

TeliaSonera er som de fleste andre teleselskap på jakt etter mulige oppkjøpskandidater, dette da mulighetene for vekst i hjemmemarkedet er begrenset. I den senere tid har selskapet kjøpt aksjer i det tyrkiske teleselskapet Turkcell for nesten 17 milliarder kroner.

Overskuddet før skatt skuffet analytikerne, som hadde ventet et overskudd på 7,45 milliarder svenske kroner. Til gjengjeld var de positivt overrasket over overskuddet etter skatt, som ble på 3,56 milliarder svenske kroner. Og selv om det var mindre enn i første kvartal i fjor hadde analytikerne kun regnet med et resultat på 3,14 milliarder svenske kroner.

Aksjekursen til TeliaSonera har steget med 25 prosent det siste året. Men etter at resultatet for første kvartal ble offentliggjort har kursen nå sunket med omkring 5 prosent.

Årsakene til det dårlige resultatet er flere. Stormskadene fra i vinter belastet regnskapet med omkring 250 millioner svenske kroner. Oppkjøpet av danske Orange har også kostet mye for selskapet. Omkring 141 millioner svenske kroner har selskapet brukt på dette. Prispress og flytting av tekniske tjenester til Finland har også satt en demper for resultatet.

Konsernet beholder prognosen om at økningen i omsetning blir marginal dette året.

Skandinavia ser ut til å være det markedet der konsernet har størst problemer. Konsernets internasjonale virksomheter i Russland, Tyrkia og andre steder de er involverte i viser en meget positiv trend.

Dermed ser det ut til at både Telenor og TeliaSonera må se mer ut i verden for å finne markeder de kan vokse i. Det er nok veldig sannsynlig at selskapene kommer til å satse videre på oppkjøp av andre teleselskap i tiden fremover. Kanskje det neste store oppkjøpet vil skje i Danmark?

(Kilder: TeliaSonera, Affærsverden og Direkt)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen