Bedriftsprofil Nordea IT

Fra venstre javaekspert Kristian Lund, teamleder Christer Gjerstad og daglig leder Jan Henrik Andresen. (Bilde: Jørgen Lønnquist)

– Vi vil ha gode Javautviklere

Møt de som utvikler nettbanken til Nordea.

Hardware.no’s bedriftsprofil

Hardware.no vil se på en rekke IT-bedrifter i et jobb- og karriereperspektiv. Vi gir et snapshot av bedriftene og lar dem selv fortelle hva de kan tilby av karrieremuligheter, faglig utvikling, sosialt fellesskap og andre goder. Målet er å gi deg som jobbsøker et bredere kjennskap til IT-arbeidsmarkedet.

Hardware.no’s bedriftsprofil

Hardware.no vil se på en rekke IT-bedrifter i et jobb- og karriereperspektiv. Vi gir et snapshot av bedriftene og lar dem selv fortelle hva de kan tilby av karrieremuligheter, faglig utvikling, sosialt fellesskap og andre goder. Målet er å gi deg som jobbsøker et bredere kjennskap til IT-arbeidsmarkedet.

Hardware.no oppsøker forskjellige IT-miljøer for å fortelle deg som ser etter jobb hvordan de jobber, og hva slags folk de er på utkikk etter. Tidligere har vi vært innom blant annet Cisco, Watchcom, Basefarm, Canon Norge, Computas, CSC og Intility.

Netbanking Solutions er nettbank-avdelingen i Nordea IT, og et utfordrende sted å jobbe, i følge daglig leder Jan Henrik Andresen. Han forteller at Nordea er størst i Norden, har over 30 000 ansatte over hele verden, og at IT-utfordringene er tilsvarende store og spennende. Privatbanken er rettet mot privatmarkedet og en av tre nettbanker i konsernet.

Kan du si noe om bedriftskulturen i Nordea, eller kan man i det hele tatt snakke om én kultur i en så stor og verdensomspennende organisasjon?

– Vi har våre kjerneverdier som vi samles om, Great customer experiences, It’s all about people, og One Nordea Team. Det siste setter fokus på at vi kan jobbe sammen på tvers av landegrenser og forretningsområder, og er naturligvis spesielt viktig for oss som driver med nettbank. Vi sitter på frontsiden med ansvaret for grensesnittet mot privatmarkedet. På baksiden har vi mange stormaskinsystemer.

På Java-jakt

Hva slags folk er dere på jakt etter?

– Vi trenger javakompetanse, som vi er avhengig av, og dyktige folk er ikke så lette å få tak i. I hvert fall ikke til en fornuftig pris, sier Andresen.

Samarbeidsevner er vesentlig. Håkon Lindqvist og Kristian Lund gjør parprogrammering.
Samarbeidsevner er vesentlig. Håkon Lindqvist og Kristian Lund gjør parprogrammering.Foto: Jørgen Lønnquist

Her legger han til at Nordea absolutt er konkurransedyktig, men at det kan være vanskelig å matche de store bonusene som kan vanke i konsulentbransjen. Andresen fortsetter:

– Vi jobber «smidig nordisk», og nå er vi spesielt ute etter folk som har fingrene nede i puddingen og er god på test. Vi ser at test og utvikling henger sammen, spesielt når vi jobber smidig, og får vi testet så tidlig som mulig slipper vi mye ekstraarbeid. Det er viktig å ha noen som helt konkret kan jage utviklerne.

«Smidig» er en arbeidsmetode innen utvikling. Tanken bak er å sørge for best mulig flyt for en utviklingsoppgave, fra analyse til den er i produksjon. Hvis ting hoper seg opp i en fase, setter man inn ressursene for å løse opp i flaskehalsen, fremfor å fortsette å fylle opp køene. Man har forskjellige former for «Smidig», blant annet «Kanban» og «Scrum».

Vil ha lagspillere

Tavlen viser status på løpende utviklings- og vedlikeholdsoppgaver og understøtter Kanban-metodene.
Tavlen viser status på løpende utviklings- og vedlikeholdsoppgaver og understøtter Kanban-metodene.Foto: Jørgen Lønnquist

De som jobber for Andresen har minimum høyskoleutdannelse og noen års erfaring, og de må være lagspillere.

– Vi jobber med Kanban, som er teamfokusert og veldig visuelt. Her er det viktig å spille sammen hele veien. Det er teamet som løser oppgavene, og parprogrammering krever også samarbeidsevner. Vi trenger sosiale kollegaer som kan være med å løfte oss videre.

Andresen ønsker seg også godt etablerte utviklere. Folk med 5 – 6 års erfaring ser han som ideelt, men innrømmer at han har problemer med å matche lønnsnivået. Imidlertid har banken andre goder å tilby, legger han til.

Hvordan rekrutterer dere medarbeiderne deres?

– Stort sett bruker vi rekrutteringsbyråer. Vi har også hatt annonser på de åpne sidene våre, men da får vi useriøse søknader fra hele verden, og det blir en kjempejobb å gå gjennom. Byråene annonserer, mottar søknadene og filtrerer vekk de useriøse, slik at vi får en liste med aktuelle kandidater. Ofte har de også aktuelle kandidater i kontaktnettet sitt.

IT sitter i samme miljø som forretningssiden for å samle mest mulig av verdikjeden.
IT sitter i samme miljø som forretningssiden for å samle mest mulig av verdikjeden.Foto: Jørgen Lønnquist

Betyr det at interesserte lesere av Hardware.no ikke kan komme i kontakt med dere, om de er interessert i jobb?

– Nei, langt i fra. De kan gjerne kontakte meg direkte.

Hvorfor bør kompetente folk søke seg akkurat til dere?

– Nettbanker er kjempespennende. Vi er i fronten og møter kundene, og dette er veldig viktig for hvordan kunden oppfatter banken. Vi jobber smidig, noe som er en fin måte å utvikle seg videre faglig på og lære seg å jobbe effektivt. Dette er en spennende måte å teste ut disse konseptene på, sier han.

Internt fagmiljø

Andresen frister også med store muligheter innen konsernet, som har 3000 IT-ansatte i Norden. Her foregår det en bevisst karriereplanlegging, med personalsamtaler to ganger i året og en tre års utviklingsplan for hver medarbeider. Alt etter interesse kan det bli videre faglig utvikling, eller den tradisjonelle lederveien.

Hvordan er mulighetene til faglig utvikling?

– Vi har et eget nordisk javaforum, der vi kontinuerlig prøver å hente dyktige foredragsholdere, gjerne internasjonale navn, og vi har et nettverk der fagfolkene kan spille på hverandre. De kurser seg ute der det er nødvendig i henhold til planen de har lagt for faglig utvikling.

Fra IT-hovedkvarteret på Majorstua.
Fra IT-hovedkvarteret på Majorstua.Foto: Jørgen Lønnquist

I Norge sitter hele Nordeas IT-kompetanse samlet på Majorstuen i Oslo. De fyller en hel etasje i ett sammenhengende bygg, noe som i følge Andresen gir en bra ramme for sosialt samhold. Innimellom slagene vanker det tradisjonelle aktiviteter som julebord og båtturer, og hvert annet år går Bankiaden, der alle de norske ansatte i Nordea samles til useriøse olympiske leker og moro. Videre støtter Nordea et aktivt idrettslag med treningssenter i bygget og grupper innen for eksempel alpint, langrenn, gocart, friidrett og mye mer. De med mindre fysiske interesser kan ty til kulturelle tilbud, som kunstgruppe.

– Dette har vi hatt fra gammelt av, og det er en fin måte å skape nettverk på kryss og tvers av divisjoner og forretningsområder, sier Andresen.

Cobol-hodene må erstattes

Hvordan er lønnsnivået hos dere?

– Vi prøver å betale markedspris, og vi har rimelig god peiling på hvor den ligger. Selv om vi kan ha problemer med nivået som kan forekomme i konsulentbransjen, er vi som tidlgere sagt absolutt konkurransedyktige. For den ansatte er det snakk om en totalpakke, og vi har andre fordeler, som gunstige lånebetingelser, pensjonsordninger, sykeforsikring og andre gunstige private forsikringer.

Christer Gjerstad og Frode Johansen henter inspirasjon på pauserommet.
Christer Gjerstad og Frode Johansen henter inspirasjon på pauserommet.Foto: Jørgen Lønnquist

Hvordan ligger det an med nye ansettelser i tiden framover?

– Avhengig av turnover trenger vi i vår avdeling i snitt en til to personer i året.

– Ellers i Nordea har vi utfordringer på stormaskin. Mye er cobol-basert, og de folkene begynner å bli gamle nå. Vi trenger noen friske hoder etter hvert til å håndtere de gamle kjernesystemene. Her dreier det seg ikke bare om programmering og kode, men å forstå forretningslogikken som er bygget inn i koden. Det er ting som det lang tid å sette seg inn i og lære, avslutter Andresen.

Kommentarer (12)

Forsiden akkurat nå

Til toppen