Nord-Koreas overklasse får mobil

En mobiltelefon koster 23 ganger en månedslønn, men er i hvert fall tillatt.

Diktatoren Kim Jong-il styrer Nord-Korea med jernhånd, og kontroll over landets kommunikasjonsformer er spesielt viktig for å beholde den totale makten over befolkningen.

I 2008 startet utbyggingen av et moderne 3G-nettverk i hovedstaden Pyongyang, og mobiltelefoner ble tillatt. Brukerne kan imidlertid bare ringe innenlands og mobilt Internett er naturligvis blokkert.

For to år siden var det under 70 000 nordkoreanske mobilbrukere. Nå nærmer tallet seg én million, og det er først og fremst de mest velstående som har råd til en mobiltelefon, ifølge Reuters. Prisen på en ny mobil ligger på rundt 350 dollar (2000 kroner). Den gjennomsnittlige månedslønnen i Nord-Korea er derimot på kun 15 dollar (90 kroner).

Revolusjonene i Egypt, Tunisia og Libya fikk stor oppslutning fordi befolkningen kunne organisere seg via blant annet mobiltelefoner. Analytikere har imidlertid liten tro på at noe lignende kan skje i Nord-Korea med det første.

– På lang sikt er den økte kommunikasjonen mellom innbyggerne et problem for regimet, men det kan ta år, eller selv tiår, før situasjonen blir moden for et internt utbrudd som følge av folks misnøye, sier Andrei Lankov ved Kookmin University i Seoul til Reuters.

(Kilder:Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen