Nord-Korea ruster til cyber-krig
Teknofil

Nord-Korea ruster til cyber-krig

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ikke lenge etter at det ble kjent at Pentagon nå anser dataangrep som å være en krigserklæring, kommer det frem at USAs erkefiende Nord-Korea ruster opp til digital krigføring via Internett.

Dette forteller den nord-koreanske avhopperen Kim Heung-kwang til Reuters. Ifølge ham går den sosialistiske staten systematisk gjennom nord-koreanske universiteter på jakt etter datagenier for å trene dem opp til sin cyber-krigsføringsenhet.

Angrep mot finanssektoren

Nord-Koreas opptrapping medfører økt risiko for nettangrep fra det hemmelighetsfulle og undertrykkende regimet, som igjen kan føre til alvorlig konflikt med USA og Sør-Korea.

Sør-Korea har anklaget Nord for å være ansvarlige for en rekke dataangrep som har forekommet i år, blant annet et angrep som lammet nettverket til en ledende sør-koransk bank i april.

Betraktelig økning

– I fjor hevet Nord-Korea statusen på sin cyber-krigføringsenhet og økte antallet soldater fra 500 til rundt 3000, forteller Kim, som flyktet fra Nord-Korea i 2003. Nå leder han en avhoppergruppe som heter Nord-Korea intellektuelles solidaritet, og hevder at det brutale regimet aktivt søker etter unge datagenier for å trene dem opp.

– Disse vidunderbarna får tilgang til de beste miljøene, og hvis de går ut av skolen med de beste karakterene, får foreldrene deres i provinsene muligheten til å bo i Pyongyang, fortsetter Kim. Han jobbet som professor på en av universitetene i Nord-Korea og har siden flukten opprettholdt kontakten med flere av sine tidligere studenter og kolleger.

Vil slå hardt tilbake

Analytikere har advart om at Nord-Korea kan begynne å iverksette stadig flere ukonvensjonelle angrep mot Sør, fremfor tradisjonelle militære angrep som bombingen av en sør-koreansk øy i fjor hvor fire mennesker mistet livet. Nord- og Sør-Korea er formelt sett fremdeles i krig, ettersom de aldri inngikk en fredsavtale etter Korea-krigen på 50-tallet.

Sør-koreanerne har uttalt at de vil slå hardt tilbake hvis Nord setter i gang et nytt militært angrep, noe som kan være én av grunnene til den økte opptrappingen på den digitale krigsfronten fra nord-koreanernes side.

Hvordan Sør vil håndtere stadig flere nettangrep gjenstår å se, men det kan hende at de vil gå samme vei som USA og anse også dette som en krigserklæring.

Nord-Korea avviser alle anklagene.

(Kilder: Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen