Filmen The Interview handler om å snikmyrde Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Flere tror hackerangrepet mot Sony Pictures skyldes filmen, og at Nord-Korea står bak.
Teknofil
Filmen The Interview handler om å snikmyrde Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Flere tror hackerangrepet mot Sony Pictures skyldes filmen, og at Nord-Korea står bak. (Bilde: Columbia Pictures)

Nord-Korea nekter for hackerangrepet

«Vi vet ikke hvor i Amerika Sony Pictures holder til, eller hva de har gjort for å bli et mål».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I sommer kalte Nord-Korea den kommende spillefilmen The Interview for en krigshandling. Actionkomedien handler om et fiktivt forsøk på å snikmyrde diktatoren Kim Jong-un.

I november ble Sony Pictures' kontorer hacket, og nordkoreanske sympatisører ble ganske raskt mistenkt for angrepet. At fire uutgitte filmer, samt kinofilmen Fury, også ble lekket på piratsider på nettet, styrket mistanken.

Nå melder imidlertid Wall Street Journal at Nord-Korea fra offisielt hold nekter for å stå bak angrepene. De sier i en uttalelse at nabolandet Sør-Korea har spredt disse ryktene.

«Vi vet ikke hvor i Amerika Sony Pictures holder til, eller hva de har gjort for å bli et mål for slike angrep. Vi føler heller ikke noe behov for å vite om dette,» heter det i uttalelsen fra Nord-Koreas talsperson.

Imidlertid hevder vedkommende at angrepet kan ha vært utført av noen som sympatiserte med Nord-Korea, etter at landet har klaget «The Interview» inn for FN.

Basert i Kina?

Ifølge Wall Street Journal hevder sikkerhetseksperter at hackerangrepet ligner på angrep som Sør-Korea ble utsatt for i fjor. Sør-Korea mener at flere tusen hackere jobber på vegne av nabolandet i nord, og at flere av dem holder til i Kina. Nordkoreanske avhoppere skal dessuten ha hevdet at det finnes en høyskole i hovedstaden Pyongyang som utdanner hackere.

Som med all informasjon fra det lukkede landet, er det naturligvis vanskelig å bedømme hva som eventuelt er til å stole på. Uansett var det ikke ventet at Nord-Korea ville påta seg ansvaret for hackerangrepet mot Sony Pictures, ettersom det trolig ville fått storpolitiske konsekvenser.

«Uten sidestykke»

Sony Pictures' sikkerhetsfirma Mandiant har ifølge Recode sagt at hackerangrepet er «uten sidestykke», og at det må være en organisert gruppe som står bak. I en korrespondanse mellom sikkerhetsselskapet og Sony Pictures som Recode har fått tilgang til, nevnes ingen mistenkte. De bekrefter kun at etterforskningen pågår fortsatt.

FBI er også koblet inn i etterforskningen, og de skal ha varslet andre store selskaper om lignende trusler. 

Engadget mener at Sony Pictures går ut med disse opplysningene fordi de har fått kritikk for dårlig sikkerhet. Hensikten skal altså være at angrepet angivelig var så avansert at det var nærmest umulig å beskytte seg mot det.

Hacket seg inn hos Sony Pictures
Nå er fem nye Sony-filmer lekket på Internett »

(Kilde: Wall Street Journal)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen