Anmeldelse
Liam Neeson som Alistair Little i Five Minutes of Heaven.

Nord-irsk bitterhet

I 1975 bestemmer den 17 år gamle protestanten Alistair Little seg for å myrde en katolikk som svar på en trussel mot en annen protestant. Drapsofferet er den 19 år gamle Jim Griffin, med den 11 år gamle lillebroren Joe som vitne. Alistair blir senere domfelt for drapet og soner i fengsel, mens Joe blir klandret for å ikke ha forhindret drapet. I 2008 vil et TV-team bringe de to sammen til et møte, og dette får frem gammel bitterhet.

Five Minutes of Heaven er en film om konflikten i Nord-Irland og hvordan hendelser i den kan ha ringvirkninger flere tiår senere. For å regissere denne tragiske fortellingen om hevn og frelse har de satt inn tyskeren Oliver Hirschbiegel, som blant annet har regissert det historiske dramaet Der Untergang. Storstjernen Liam Neeson møter den litt mindre kjente James Nesbitt i filmens sentrale konfrontasjon.

Intens spenning

Strukturen i Five Minutes of Heaven er delt inn i tre: prologen, mediamøtet og den endelige konfrontasjonen. Hver av disse delene har en intens spenning som bygger seg sterkere for hver gang. 70-tallssekvensen dveler ved ungguttenes nervøsitet i forkant av attentatet kryssklippet med offeret og hans familie. Den samme typen parallelisering forekommer også i de to neste delene, men da med litt mer frihet. Denne type gjentakelser sørger for at vi blir kjent med formen til filmen og kan fokusere på spenningen mellom karakterene, og hva vi tror vil skje.

I tillegg til å servere nervepirrende spenning, bidrar filmen til å nyansere konfliktbildet i Nord-Irland. Vi forbinder kanskje konflikten vanligvis med IRA-terrorister, mens i denne filmen får vi se terrorister fra den protestantiske siden. Og ingen fremstilles som rent gode eller onde, her er det positive og negative sider hos alle. Denne vanskelige stillingen vi får når det gjelder hvor vi skal plassere sympatien vår leder til at vi får innblikk i en rekke moralske dilemmaer hos karakterene. Den allerede godt forankrede spenningen blir derfor gjort enda mer spennende når man har å gjøre med såpass mangesidede rollefigurer som vi ikke helt vet hvordan vil reagere.

Glimrende skuespill

Ved siden av de rent strukturelle sidene ved filmen, er det mye som står og faller på hovedrollene. Heldigvis får vi glimrende skuespill fra Liam Neeson og James Nesbitt. Begge to har tidligere erfaring med filmer om konflikten i Nord-Irland, eller historie som har direkte med den å gjøre. Liam Neeson spilte i sin tid Michael Collins i filmen med samme navn, om historieskikkelsen som bidro til å gjøre Irland fritt fra Storbritannia, med det særdeles uheldige unntaket Nord-Irland. James Nesbitt har tidligere spilt i Paul Greengrass' Bloody Sunday, en svært god skildring av en massakre som skjedde på 70-tallet.

Samspillet mellom Neeson og Nesbitt er ganske godt, og det til tross for at de ofte ikke har annet enn kryssklipping å forholde seg til. Mangelen på mer tid med de to sammen er kanskje en svakhet ved filmen. Vi blir muligens for lite kjent med dem og skulle gjerne ha sett flere moralske kvaler. Filmen er kort (under 90 minutter), og de kunne kanskje ha hatt med litt mer historie og bakgrunn for å gjøre konflikten enda mer tydelig og bitter. En av de store styrkene er nettopp inkluderingen av virkelig (eller simulert virkelig) bildemateriell på begynnelsen av filmen. Flere slike elementer kunne ha gjort filmen enda mer involverende.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Five Minutes of Heaven er en god thriller med et fremdeles aktuelt historisk bakteppe som fundament. Utforskningen av skyldfølelse og hevngjerrighet ved gamle sår er foretatt på en måte som sørger for intens spenning når filmen er på sitt beste. Filmen kunne likevel hatt med flere elementer av historikk for å gjøre den enda mer utfordrende og engasjerende, men totalt sett byr Five Minutes of Heaven på drivende underholdning med problematikk til ettertanke.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen