Norbit

Eddie Murphy bør være glad han gjorde en John Travolta med ”Dreamgirls”. ”Norbit” alene hadde spunnet Murphy altfor langt inn i Steve Martin-helvetet til at han noen gang ville ha kommet tilbake. Jeg hadde ikke vært den første til å be på mine knær.

Eddie Murphy X 2.
Eddie Murphy X 2.

Tjukka og nerden

Historien begynner med at lille Norbit (herav tittelen) blir slengt ut av en bil og havner utenfor døra til et barnehjem styrt av den gale kineseren Mr. Wong (Eddie Murphy - "Dreamgirls"). Som foreldreløs klarer Norbit seg egentlig ganske godt. Til tross for sin nerdete utstråling (tenk deg en krysning mellom Steve Urkel og en sort utgave av Napoleon Dynamite) gifter Norbit seg på liksom (nå må du ikke begynne å gjette på slutten!) med jentevennen Kate. Ikke lenge etter blir Kate bortadoptert og Norbit sitter ulykkelig tilbake.

På ungdomsskolen blir Norbit kjæreste med den smellfeite Rasputia (ikke siste gangen ordspillene halter i denne filmen). Rasputia er diger som en middels feit amerikaner (enorm med andre ord), men Norbit lar seg ikke skremme (eller gjør han nettopp det?)

Som voksne lever Norbit og Rasputia (begge spilt av Eddie Murphy) utrolig nok fremdeles sammen. Hvorfor Norbit, som verken virker spesielt needy eller interessert, har valgt å holde på den mildt sagt uspiselige Rasputia får vi bare spørre manusforfatterne om - ”Åja, det er fordi vi driter i logikken. Eddie Murphy spiller jo tre roller!”

Midt oppi det hele treffer Norbit igjen sin barndoms kjærlighet Kate (Thandie Newton – ”Crash”). Hun er selvfølgelig syltynn og ifølge filmens indre logikk også en meget sympatisk og trivelig dame. Samtidig planlegger Rasputias brødre å gjøre strippebule ut av barnehjemmet (”Nippelopolis” skal de kalle det – oi, der avslørte jeg filmens eneste brukbare vits).

Hva er det mannen driver med?

Er man i dårlig humør, noe man vanligvis ikke er i når man skriver en slakt, ville en si at Norbit er noe skikkelig dritt. En fordervet film med så til de grader stereotypiske karakterer at det grenser mot rasisme. Norbit fremviser et uredigert Hollywood-formular (kanskje bedre det enn at det forblir skjult som i så mange andre filmer) der det å være feit, ond og dum virkelig er akkurat det samme. Uansett, 150 dårlige fat-jokes knekker ryggen på de fleste.

Er disse guttene på vei for å straffe de som står bak makkverket
Er disse guttene på vei for å straffe de som står bak makkverket "Norbit"?

Utover i filmen begynner man å synes synd på Murphy – du vet, som når man prøver å være morsom og ingen ler, så prøver man bare hardere og hardere – litt som David Brent i ”The Office”. Så pinlig, tenker man. Lurer på hva de andre skuespillerne tenkte mens de var med? Med Thandie Newton kan man se det tydelig. Hun faller ofte ut av karakter med øyne som bare sier ”Hva er det mannen egentlig driver med?” Og det er jo litt synd. Eddie Murphy var jo morsom en gang. Til og med denne egenlagde flere personligheter-sjangeren begynte jo bra med ”The Nutty Professor”.

Stjålne vitser

Skal man dømme ut fra "Norbit" kan ikke det å regissere en Eddie Murphy-film ha vært lett for regissør Brian Robbins. Jeg misunner ham ikke, og det er tross alt lov til å gjøre feil. Men nå viser det seg faktisk at Murphy og Robbins har blitt litt av et team som har flere andre prosjekter på gang sammen. Robbins, som tidligere står bak forglemmelige nesten-kalkuner som ”Ready to Rumble” og ”Shaggy Dog”, overkjøres totalt av en overivrig Eddie Murphy. Her er det ikke mange særegne regigrep å spore.

Et samarbeid som resulterer i en film som utrolig nok stjeler vitser fra "Date Movie" (!) kan umulig være fruktbart.

Konklusjon

Er du skikkelig glad i fat jokes er Norbit fremdeles ikke filmen for deg. Her får du servert det som lå igjen på fatet etter at både ”Date Movie” og ”Shallow Hal” hadde forsynt seg. Det tristeste som finnes er en film som ikke engang er dårlig nok til å bli ufrivillig morsom. Med sine repetisjoner av fat-jokes er Norbit bare irriterende og plagsom. Denne filmen kunne potensielt sett tatt knekken på karrieren til Eddie Murphy. Heldig for han har han andre, og varmere, jern i ilden.

Se trailer til filmen her.

Norbit

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen