Nokias video-tjukkas

Nokia slår på stortrommen i dag. Under en presselansering i Berlin fikk vi presentert videomobilen N93, som skal være en kombinasjon mellom en mobiltelefon og et videokamera.

N93 er i følge Nokia den perfekte mobiltelefonen for spontane videoopptak, og selv beskriver de kvaliteten som "DVD-aktig". For å understreke dette, har Nokia utstyrt den nye telefonen med et kamera med 3,2 megapikslers oppløsning, autofokus og optisk zoom. Optisk zoom er fortsatt forholdsvis uvanlig på mobiltelefoner, og noe helt nytt i europeisk sammenheng. Optikken er for øvrig levert av Carl Zeiss

Den nye telefonen tar opp video i oppløsninger på inntil 640 x 480 med 30 bilder i sekundet. Om dette kan kalles DVD-kvalitet eller DVD-aktig er et spørsmål vi ikke kan svare på før vi har sett kvaliteten med egne øyne. Men det er i alle fall sikkert at videoopptak i denne oppløsningen er høyst uvanlig i dagens mobiltelefoner. Nokias egne 6280 tar også opp video samme oppløsning, selv om vi ikke akkurat kan kalle kvaliteten for DVD-aktig. Xcute DV1 og DV2 kan også ta opp video i 640 x 480 piksler.

Sværing
N93 er utformet på samme måte som TV-mobilen N92. Det er altså snakk om en kamskjelltelefon med en skjerm som lar seg folde opp slik som på vanlige kamskjelltelefoner, men den kan også foldes til siden. Dermed kan du se video i bredskjermsformat, og vippe skjermen slik at du får søkerbildet foran deg når du holder telefonen sidelengs.

N93 er som N92 heller ingen småtass. Om vi hadde kalt N93 liten, hadde vi trolig blitt arrestert for bedrageri. Telefonen har nemlig de godt voksne sumo-målene 11,8 x 5,55 x 2,82 cm. Vektnålen stopper på hele 180 gram, så telefonen er dermed trygt plassert i sumo-klassen også når det kommer til vekt. Om N93 skulle bli en slager kan vi altså vente oss å se mange sprengte bukselommer fremover.

N93 er utstyrt med Nokias Symbian OS-baserte Series 60-system. Den nye telefonen er dermed omtrent lik i bruk som som N70, 3250 og 6680. Under panseret finner vi også 50 MB minne, altså ikke allverden i dag. Dette har Nokia bøtet på ved å sørge for støtte for miniSD-minnekort på inntil 2GB, som i følge finnene skal holde til 90 minutter video, eller 2500 bilder.

Høyoppløst skjerm
Nokia har heller ikke spart på pikslene når det kommer til skjerm. Når du åpner lokket, finner du en 2,4 tommers skjerm som byr på en oppløsning på 240 x 320 piksler og en fargedybde på 262 000 farger. På utsiden finner du en bred, men tynn skjerm med en oppløsning på 128 x 36 piksler og en fargedybde på 65 000 farger. Om ingen av disse skjermene er store nok for deg, kan du koble telefonen til TV-en din og se film og bilder der. Om du ikke har noe å se på, er telefonen ellers utstyrt med den sedvanlige FM-radioen i tillegg til mp3-spiller.

N93 sier ikke nei takk til å snakke med omverdenen. Telefonen byr på trippelbånd, 3G, EDGE, Wi-Fi, infrarød overføring og blåtann 2.0. Om dette ikke er nok for deg, kan du også koble telefonen til PC-en din via USB 2.0. Telefonen har også støtte for SyncML, slik at du kan synkronisere kontaktlisten og kalenderen mot en datamaskin over internett.

Nokia lover inntil 3,7 timers taletid i 3G-nettet og 5,1 timer i GSM-nettet. Hviletiden er inntil ti dager. Telefonen skal i følge finnene komme i salg allerede i juli i år, med en prislapp på rundt 5500 kroner.

På neste side kan du lese Nokias pressemelding.

(Kilder: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen