Nokias perfekte touchscreen

Det har tatt ti år, men Nokia har endelig perfeksjonert skjermer med trykkrespons, hvor man får såkalt feedback fra den trykkfølsomme skjermen. Det er ikke lenger snakk om at apparatet vibrerer idet skjermen blir trykket på. Når en knapp trykkes ned, klikker knappen under fingrene på nøyaktig samme måte som om en vanlig mobiltast var blitt trykket inn.

Les også:

- Nokia kan utvikle Google-mobil
- Nokia N96
- 6500 Classic, slank perle fra Nokia


Mye finjustering
Roope Takala på Nokias forskningslab har gitt en demonstrasjon av egenskapene på en tilpasset Nokia N770, og theredferret.net har vært så heldige å ha opplevd den nye taktile responsen.

- Den grunnleggende teknologien er ikke så avansert. Vi satte inn to små,trykkfølsomme matter og bygde inn bevegelse på 0,1 millimeter i selve skjermen. Det som har tatt tid er å finjustere bevegelsen og responsen slik at den nøyaktig etterligner følelsen av å trykke en ekte tast, skal Takala ha uttalt til nettstedet.

Haptikos
Navnet på den nye teknologogien er "Haptikos", som betyr "å berøre". Problemet med å perfeksjonere teknologien ligger altså i hvordan vi opplever et tastetrykk. Det er to bevegelser; inn og ut. Her skal hastigheten på bevegelsene være den samme som ved et ekte tastatur, men tastelyden må selvsagt også komme på riktig tidspunkt.

Nettsiden skriver at teknologien oppleves tilnærmet perfekt. Ved hvert tastetrykk gav mobilen en tastelyd og bevegelse i skjermen. Dette fikk tasting til å føles brukervennlig og ga god respons på den glatte skjermoverflaten. De mente også at det var lett å glemme at du tastet på en skjerm, og ikke på et tastatur.

Skaper avhengighet
- Det som er litt merkelig, er at du tror du skriver mye raskere enn normalt på grunn av responsen. I virkeligheten gjør du ikke det. Du får en slags mental tilfredsstillelse av den taktile responsen, skal Takala ha uttalt.

Den nye utfordringen nå er å få en tilsfredsstillende respons for rullemenyer og tegneprogramer. En utfording går på at vi forventer og behøver en svært rask respons på tastatur, mens navigasjon og dra-og-slipp-funksjoner krever en annerledes, tregere respons.

- Det som er fint er at mennesker som er helt ferske med mobiler ikke engang legger merke til teknologien. Men de savner den sårt om du fratar dem teknologien etter å ha opplevd den. Det er på en måte avhengighetsskapende, smiler Takala.

Revolusjonerende

De som har testet ut teknologien tror den kan revolusjonere bruken av håndholdte enheter på generell basis. Muligheten til å skrive på trykkfølsom skjerm med en grei hastighet, er noe hver mobil-, PDA- og håndholdt-produsent ønsker sterkt.

Det ser også ut som om teknologien når ut i markedet med en forrykende fart. Kilden røper nemlig at teknologien kan dukke opp på en Nokia med Series 60-grensesnitt til neste år. Vi klarer knapt å vente.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen