Nokia E52 og E55.
Sniktitt
Nokia E52 og E55. (Bilde: Alle foto: Einar Eriksen)

Nokias nye E-mobiler

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Nokia E55

Dimensjoner: 11,6 x 4,9 x 0,99 cm, 98 gram
Skjerm: 2,4 tommer, 240 x 320 piksler
Nettverk: GSM 850/900/1800/1900 MHz, Edge, UMTS 850/900/2100 MHz, HSDPA 10,2/2 Mbps
Maskinvare: Bluetooth 2.0, USB 2.0, WLAN 802.11b/g, AGPS
Operativsystem: S60 3rd ed
Minne: 60 MB + Micro-SD-minnekort (2 GB i eske)
Kamera: 3,2 megapiksler
Annet: 3,5 mm minijack, RDS FM-radio, Nokia Maps, Exchange, Lotus Notes
Batteri: 8/6 timer tale (GSM/3G), 28/19 dager hviletid (GSM/3G)
Tilgjegelighet: juni 2009

Nokia E52

Dimensjoner: 11,6 x 4,9 x 1,0 cm, 98 gram.
Plattform:
Symbian, Series 60 v. 3.2
Teknologi:
GSM/EGSM 850/900/1800/1900, super-3G, Wi-Fi, Bluetooth 2.0, A2DP.
Maskinvare: 60 MB, støtte for microSD
Skjerm:
2,4 tommer, 240 x 320 punkter
Kamera:
3,2 megapiksler
Batteri:
3G: 6 timer tale, 23 dager hvile. GSM: 8 timer tale, 29 dager hvile.
Annet:
Mini USB, 3,5 mm-spor
I butikkene:
2 halvdel 2009
Pris:
Ca 2150 kroner + avgifter
E52 i full størrelse.
E52 i full størrelse.
E52 har flate taster.
E52 har flate taster.
Den er også ganske tynn.
Den er også ganske tynn.
Baksiden er i riflet metall.
Baksiden er i riflet metall.
E55 har så godt som de samme dimensjonene som E52.
E55 har så godt som de samme dimensjonene som E52.
Talltastene er imidlertid annerledes, med full qwerty.
Talltastene er imidlertid annerledes, med full qwerty.
E55 kommer også i hvitt.
E55 kommer også i hvitt.
S60-kjennere vil raskt kjenne igjen hvilemodusen hos E55.
S60-kjennere vil raskt kjenne igjen hvilemodusen hos E55.

Forrige uke hadde Nokia treff for pressen, og vi fikk lov til å ta litt på selskapets nye telefoner i forretningsserien; E-serien.

De to nye telefonene heter E52 og E55. Disse ble for øvrig lansert henholdsvs i mai og februar. Modellene har mange likheter, som for eksempel formfaktor, menysystem og mange funksjoner.

E52 og E55 er begge oppfølgere til E51, som vi likte svært god i Amobil-redaksjonen. utseendemessig har ikke Nokia gjort mange foranringene siden E51, men begge de to nye telefonene er litt tynnere enn forgjengeren.

God kvalitet!

Kvalitetsfølelsen er det fortsatt ingenting å si på. Begge telefonene har rammer og bakdeksler i metall, hvor bakdekselet også er ruglete for å sikre et godt grep. Dette fungerer alldeles strålende, og telefonene er begge svært gode å holde i.

Telefonenes menytaster er så godt som identiske, med flate taster. Disse er såvidt opphevet fra telefonen. Noen ganger var det litt vanskelig å treffe riktig tast, men vi regner med at dette er, som på så mange andre telefoner, en vanesak. Femveistasten på begge telefonene er i samme riflet metall som på bakdekselet.

Når det kommer til talltastene er de to telefonene helt forskjellige. Talltastene til E52 er tilnærmet ideniske med tastene hos E51. Finnene har valgt en veldig god konsistens på gummien i tastene, noe som gjør at de både er responsive og myke mot fingrene.

Fullt qwerty

Hos E55 er talltastene helt annerledes. Denne telefonen har nemlig fullt qwerty-tastatur, riktignok med en vri. I stedet for de tre vanlige bokstavene på hver tast, er det nemlig bare to.

Det tok imidlertid ikke mange sekunder med tasting før vi kunne konkludere med at denne løsningen fungerer minst like godt som et vanlig qwerty-tastatur. Tastene er også responsive og behagelige å trykke på.

De to telefonene har identiske skjermer, nærmere bestemt 2,4 tommer store og med en oppløsning på 240 x 320 piksler. De oppleves begge som sterke og fargeklare.

Smartinger

Som alle andre mobiler i E-serien, er de to nykomlingene smarttelefoner. De kjører operativsystemet Symbian, og menysystemet S60 versjon tre. Fordelen med smarttelefoner som dette er at du kan legge til et lass med egne programmer hvis de som følger med ikke tilfredsstiller dine behov. Du kan også kjøre flere programmer samtidig, slik at de går i bakgrunnen mens du gjør noe annet.

Du har også mulighet til å programmere menytastene slik at de blir snarveier til de funksjonene du bruker mest. I hvilemodus kan du også få snarveier til programmer, samt se om du har fått ny e-post, sms, kalenderpåminnelse eller tapte anrop.

Ulempen er at mange smarttelefoner som oftest er tregere enn enklere telefoner. Vi fikk imidlertid ikke dette inntrykket da vi testet ut E52 og E55. Det skal imidlertid sies at telefonene var helt tomme og ikke hadde noen ekstraprogrammer installert.

Selve menyene til de to telefonene er stort sett slik du kjenner de fra tidligere S60-telefoner, med menyvalg du kan velge om du vil ha som blant annet liste eller rutenett.

Sårbart kamera

På baksiden av telefonene sitter et kamera som kan ta bilder i 3,2 megapikslers oppløsning. Kameraet er helt ubeskyttet på begge telefonene, slik at det fort kan oppstå riper dersom du ikke holder nøkler og andre skarpe gjenstander unna.

Kameraet er for øvrig noe tregt i oppstarten. Fra du trykker inn kameraknappen på siden og til du kan ta det første bildet, går det mange sekunder.

Søkeren er imidlertid rask. Men som på de aller, aller fleste andre forretningsmobiler, er ikke optikken den beste. I dette tilfellet betyr det at bilder tatt i dunkelt lys blir veldig kornete. Kameraet er også veldig sensitivt for bevegelse, og bildene blir fort uklare.

Alt du trenger

På teknologifronten er E52 og E55 så godt som identiske. Begge er firebåndstelefoner, som innebærer at du kan ringe hjem fra de fleste andre land i verden.

I tillegg har begge støtte for både super-3G, vanlig 3G og Edge. Wi-fi er også på plass, slik at trådløse soner kan gi deg gratis surfing på nett.

De to telefonene har begge 60 MB lagringskapasitet, og hos begge følger det med et ekstra minnekort i pakken. Kortet er imidlertid 1 GB stort hos E52 og 2 GB stort hos E55.

Selv om telefonene skal gi deg alt du trenger når du løper fra møte til møte, byr de også på litt underholdningsmuligheter. Begge har for eksempel støtte for 3,5 millimeters minijack, samt RDS FM-radio.

Å komme seg rundt bør heller ikke være vanskelig, da telefonene har navigasjonsmuligheter i form av A-GPS og i tillegg programmet Nokia Maps 3.0.

Mens E52 er ventet å komme i butikkene i andre halvdel av 2009, er Nokia hakket mer spesifikke med E55. Den er nemlig forventet i tredje kvartal i år. Telefonene vil koste henholdsvis 2150 og nærmere 3000 kroner.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen