Nokias egen feil


Har du ett av disse i mobiltelefonen din, bør du kanskje
tenke deg om to
ganger før du lar den ligge i bukselommen...

Det siste året har eksploderende mobiltelefoner vært omtalt hyppig verden over, ettersom et stadig økende antall personer har opplevd at Nokia-telefonen deres har blitt sprengt i fillebiter. Sist ute var en vietnamesisk kvinne, som ble lagt inn på sykehus med brannskader etter at telefonen hennes sprengte i lommen, og vi har også hatt tilfeller både i Norge og andre europeiske land.

Nokia har hele tiden hevdet hardnakket at problemet skyldes bruk av uoriginale batterier, men nå påstår den belgiske forbrukerorganisasjonen Test-Aankoop å ha påvist at problemet også ligger hos Nokia selv. Tester har nemlig vist at flere av den finske produsentens egne batterier mangler beskyttelse mot overspenning, og dermed utgjør en konstant trussel for brukeren.

Test-Aankoop hevder videre at Nokia hele tiden har vært klar over problemet, ettersom produsentens nyeste batterier faktisk har blitt utstyrt med beskyttelse mot overspenning. De andre store mobilprodusentene - inklusive Motorola, Samsung, Sony Ericsson og Siemens - har på den annen side implementert denne typen beskyttelse i samtlige av sine batterier på markedet.

Problemet oppstår i det batteriet kortslutter. Mens et batteri med den rette beskyttelsen mot overspenning automatisk vil åpne en sikkerhetsluke for å slippe ut varmen som oppstår, vil ubeskyttede batterier oppnå en enorm varmeutvikling i slike tifeller. Dette skal ifølge Test-Aankoops tester kunne lede til temperaturer helt opp i 130 grader, som igjen kan føre til en eksplosjon.

Batteriene som kan være eksplosjonsfarlige skal være BML-3, BMC-3 og BLC-2. De to første batteri-typene har blitt brukt i de etterhvert utdaterte 3210, 3310 og 3330-modellene til Nokia, mens BLC-2 enda brukes i en rekke av de nyere modellene fra produsenten, inkludert 3510, 3510i, 5510, 6650 og 6800.

Nokia hevder på sin side at beskyldningene fra Test-Aankoop er usanne, og at samtlige av batteriene som blir produsert fra selskapet har beskyttelse mot overspenning. Selskapet hevder videre at samtlige av de 20 rapporterte tilfellene av eksploderende Nokia-telefoner skyldes bruk av uoriginale batterier.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen